Turcii angajati de americanii de la Bechtel pentru "autostrada Transilvania" nu au permis de sedere in Romania, este concluzia unui raport de control al Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca (OMFM), inaintat Cartel Alfa, la care este afiliat si sindicatul muncitorilor de la autostrada.

Raportul, care dateaza din 16 martie, scoate in evidenta o serie de nereguli depistate in dosarele depuse la OMFM de Enka BV Amsterdam, furnizorul de personal, in mare parte cetateni turci, al detinatorului contractului, Bechtel.

Potrivit fostului director al OMFM, Aurel Teodorescu, situatia de la autostrada "pune in pericol nu numai piata fortei de munca din Romania, ci si pe cea a UE, cu atat mai mult cu cat cetateni turci nu au sedere legala in Romania, iar lipsa gestionarii lor permite migratia ilegala in UE".

Oficiul spune ca a refuzat sa elibereze Enka 30 de permise de munca, deoarece analizandu-se cererile a ajuns la concluzia ca firma "a incercat sa pacaleasca institutia, pretinzand ca va avea loc o detasare a unor lucratori de la o firma din Turcia, cand de fapt acestia incercau o mediere mascata a lucratorilor turci".

Potrivit actului de control, "in CV-ul strainilor se mentioneaza ca acestia sunt angajati ai Enka Turcia din 1998 sau cel putin de doi, trei sau mai multi ani. Din contractul de munca in strainatate nu rezulta acest lucru, contractele tuturor angajatilor datand din 26.01.2007.

Concluzionam ca suntem in prezenta unor fapte penale, respectiv a infractiunii de fals in declaratii, precum si a unei medieri mascate".

integral in Gandul