n perioada Sarbatorilor Pascale, aproximativ 176.000 de romani au tranzitat frontierele tarii, 87.000 dintre acestia parasind Romania pentru scurte vacante, mai multi fata de perioada similara a anului trecut, cand au tranzitat frontierele doar 160.000 de romani, dintre care 75.000 pe fluxul de iesire din tara.

In jur 17.000 dintre romanii care au plecat au folosit punctele de trecere a frontierei din judetul Constanta: Vama Veche, Negru Voda si Ostrov. Lor li s-au adaugat cei aproximativ 2.000 de bulgari care au vizitat, pentru o zi, litoralul romanesc.

Ieri, in jur de 1.000 de romani se intorsesera in tara - cei care au avut bilete pentru sase zile. Astazi urmeaza sa apara cei care au stat sapte zile.

Deja nu mai era nebunia de la plecare, cand se ingramadeau toti sa iasa. De data asta, desi fluxul era continuu, pe doua benzi, formalitatile de intrare in tara se faceau cu repeziciune.

Cei mai multi romani erau incantati de minisejurul in Bulgaria: „A fost foarte bine, e mai ieftin decat la noi, mai mergem si de

1 Mai, si la vara” ne-a spus o familie din Galati.

„Am stat la un hotel de cinci stele, am dat 10,5 milioane lei vechi pentru un apartament, all inclusive, patru zile, trei nopti”, adauga un tanar din Ramnicu-Valcea.

Sunt insa si romani care spun ca nu mai calca in Bulgaria. O familie din Bucuresti se plange ca n-a avut, in prima zi, caldura si apa calda.

O alta, din Bacau, este si mai categorica: „E urat, n-am gasit nimic din ce spune in oferte, ieri am mancat fasole la masa de Paste”, vorbeste cu naduf femeia.

Dublu pe granita de vest

Politistii de frontiera estimeaza o dublare a numarului de persoane care vor tranzita legal frontiera de vest, in aceste zile.

Comisarul Viorel Alexe, purtator de cuvant al Directiei Politiei de Frontiera Timisoara, a precizat ca punctul de trecere a frontierei de la Cenad-Kiszombor spre Ungaria a fost cel mai eficient din cele aflate pe raza judetelor Timis, Caras Severin si Mehedinti.

Au trecut pe aici peste 10.000 de calatori, zilnic, in peste 8.000 de mijloace de transport, timpul de asteptare pentru verificarea documentelor nedepasind zece minute.

integral in EvZ