Daca l-ar ajuta in lupta cu premierul, Basescu nu s-ar da in laturi de la a busi economia. O fi adevarat, dar si Tariceanu, dimpreuna cu ministrii sai restructurati, da mostre de ipocrizie economica temeinica. Fara papion.

Agentiile de rating, adica cele care spun investitorilor, duceti-va in aceasta tara sau evitati tara cealalta, au zis ca perspectivele boom-ului economic din Romania s-ar putea domoli din cauza disputelor politice. Semnalul nu este atit grav, cit relevant.

O stabilizare a perspectivelor de bine, in locul unui mult mai promitator calificativ pozitiv, inseamna practic diferenta dintre bine si mai bine. Or, atit Basescu, cit si Tariceanu zic ca fac tot posibilul pentru a obtine mai binele romanilor.

Sa vedem insa ce zice Varujan Vosganian, care, de atit chibitat pe tusa despre binefacerile si mecanismele economiei de piata si liberalismului, acum ca s-a vazut mare ministru peste doua ministere, isi permite sa incerce din dulcele pacat al populismului de doi lei: Basescu este de vina pentru scaderea perspectivei ratingului. Nimic mai fals.

Presedintelui i-as putea reprosa multe, si doar din perspectiva economica. Insa ceea ce stie Vosganian stie si Tariceanu, si nici unul dintre cei doi nu zice poporului de care ii pasa atit de mult ca agentiile de rating nu se uita in gura unui presedinte ciudatel, popular, cu apucaturi de vataf pe vas. Agentiile de rating vorbesc oamenilor care vor sa bage banii in Romania despre Guvern.

Adica despre puterea executiva. Pentru ca acolo se iau deciziile care afecteaza investitiile. Basescu este doar un personaj de album duminical pentru finantele europeana, americana, ruseasca, chineza sau de unde vor mai fi venit acestea in Romania pentru a face pui. In aceasta competitie globala pentru bani, Basescu nu este important. Aici Guvernul are in mina toate pirghiile. Nu Basescu este de vina pentru scaderea ratingului.

Daca ar fi fost atinsi de maladia de a nu putea minti, Tariceanu si Vosganian ar fi trebuit sa zica poporului asa: dragii nostri, sintem intr-o situatie extrem de favorabila. Atit de favorabila, incit ati putea deveni prosperi sau si mai prosperi foarte repede. Investitorii se bat sa vina in Romania.

Perspectivele sint extrem de bune: salarii mari, credite ieftine pentru casa si masina, acces la finantare pentru intreprinzatori sau bani europeni. Pentru ca noi sa raminem insa la putere, veti deveni bogati mult mai greu. Poate cu cinci ani mai tirziu, poate cu mai multa bataie de cap. Rau nu mai are cum sa fie, insa binele se poate naste mai greu.

In loc sa vina cinci investitori, este posibil ca anuntul agentiei de rating cu pricina sa aduca doar patru. Si acum, va spunem noi si de ce am pierdut un investitor din cinci.

Pentru ca guvernul nostru este minoritar, pentru ca felul in care este sustinut acest guvern in Parlament este netransparent, pentru ca unii investitori se tem de pesedisti, pentru ca altii se gindesc ca acest Cabinet va sprijini discretionar pe unii actori din economie in defavoarea altora. Pentru ca incep sa dea semne ca nu mai au incredere in noi.

Tariceanu a avut o sansa sa recunoasca asta si apoi sa treaca la treaba pentru a arata ca aceste temeri sint nefondate. Sa aduca sase investitori in loc de cinci. Sa-i dea clasa lui Basescu chiar facind ceva, nu facind butaforie. Halal de liberalii care nu vor sa ne imbogatim mai repede! Seamana leit cu tovarasii de coalitie, social democratii.