Ofertele de Paste extrem de tentante ale bulgarilori-au facut pe multi sa-si ia talpasita din tara, pentru cateva zile, in cautarea confortului “all inclusive” pe litoralul vecinilor bulgari.

La granita

Vineri dupa amiaza (6 aprilie) am petrecut aproximativ jumatate de ora in mijlocul unei coloane de masini formata la punctul de trecere a frontierei de la Vama Veche. Coloana s-a miscat repejor, avand in vedere ca vamesii au verificat doar buletinele de identitate, fara a solicita alt gen de acte, personale sau ale autoturismului.

Ca un “cadou” de Paste, politistii au precizat ca nu este nevoie sa fie platita nici taxa de drum pentru Bulgaria. Totusi, desi trecuti de controlul de frontiera, majoritatea romanilor se inghesuiau la o coada imensa pentru a plati taxa de drum!!!

Motivul? “Daca politistii rutieri nu au aflat ca vignetta nu trebuie platita de Paste? ... ”

Pe drum spre litoral

Gropi, asfalt peticit, marcaje aproape inexistente si indicatoare amplasate exact in mijlocul intersectiilor. Erau necesare cateva secunde bune pentru a ne convinge daca am plecat in directia corecta.

Majoritatea soferilor romani pareau a se confrunta cu dileme similare. In plus, pentru cine nu a mai trecut prin Bulgaria, traseul pe care poti nimeri catre litoral este derutant.

Dupa o o sosea dreapta de circa 60 km patrunzi intr-o zona montana de toata frumusetea, cu padure de conifere si drum in serpentine. Te mai linisteste faptul ca la un moment dat, printre brazi, se poate zari marea. In acel moment concluzionezi ca esti, totusi, pe drumul ce bun si te poti bucura de peisaj.

click pe foto pt zoom/
toate fotografiile: HotNews.ro

La hotel

Am ajuns in mica statiune “Sfantul Constantin si Elena” dupa vreo trei opriri de orientare si conversatii dificile cu soferi de autobuze bulgaresti.

Investitiile in infrastructura nu excelau nici la hotel, si nici dotarile nu ne-au parut de o calitate iesita din comun. In schimb, servicii ireprosabile, inclusiv in cadrul restaurantelor. Mancarea “all inclusive” putin deosebita ca specialitati (in general traditionala, cu mult ardei copt, castraveti si cartofi) dar foarte bine preparata si gustoasa.

In schimb, cu doua lipsuri majore: cafeaua (disponibila numai in sortimentul “instant” la dozator) si preparatele din peste, foarte putine si modeste, pentru o statiune situata pe tarmul marii. Dar, desigur, este si chestiune de gusturi.

Foto: HotNews.ro

Ne-am satisfacut dorinta de a manca peste luand cina intr-una din seri la un restaurant amenajat intr-o corabie. Poate corabia nu este ea autentica, dar bulgarii vor sa juri ca da. O frumusete de “corabie”, in marime naturala, cumva “suspendata” pe faleza. Serviciile au fost OK, iar preturile rezonabile.

Sarbatoarea Invierii

In noaptea de inviere am avut parte de aventura. Fara sa o fi cautat neaparat. Am plecat sa gasim o manastire care (conform indicatorului de pe soseaua principala) s-ar fi situat pe un drum laturalnic, ascunsa cumva in padure, pe deal.

Am parcurs insa, timp de jumatate de ora, un labirint format din poteci inguste, forestiere, care urcau spre varful dealului, am ajuns chiar in varful dealului, unde am nimerit intr-un peisaj amintind de Twin Peaks: o casa singuratica si o masina veche parcata in fata ei. Ne-am bucurat ca putem intoarce automobilul si pleca. Nici urma de manastire.

Pe acelasi drum, alte cinci-sase masini de romani si bulgari indusi in eroare. Cu totii s-au resemnat si au facut cale-ntoarsa.

manastirea Sfantu Constantin si Elena

Ne-am refugiat la manastirea “Sf.Constantin si Elena” din statiune, unde, desigur, am asteptat jumatate de ora la coada la lumanari. La limita, am reusit sa nu ratam momentul simbolic de “12 noaptea”, si am reusit sa ascultam putin din slujba de Inviere, dupa ce a incetat forfota turistilor romani.

Urmatoarea dezamagire: la intoarcerea in hotel nu ne astepta nici o masa festiva de Paste (asa cum eram obisnuiti, la mama acasa). In schimb, dis de dimineata am gasit pe masa oua rosii, iar pranzul de Paste a fost unul reusit. Organizatorii au s-au pregatit cu un moment artistic: un ansamblu folcloric care a avut mare succes la turisti.

(Recunosc cinstit ca, in loc de ansamblu folcloric, as fi preferat o cafea la ibric)

Varna

Varna

Cumparaturile la Balcik sau la Varna reprezinta fascinatia absoluta pentru turistii romani. La Balcik nu am ajuns, dar in Varna am petrecut aproape o zi. Puzderie de magazine, cele mai multe fiind firme prezente si in Romania, cu preturi similare. La polul opus, tarabe cu marfa turceasca sau chinezeasca.

Destul de putine magazine cu raport optim calitate/pret, iar acestea majoritatea de bijuterii.

Un oras ingrijit, cu mult bun gust si cu locuitori pe masura. Zona “turistica”, dinspre plaja, placuta si atent amenajata. Am petrecut cateva minute in muzeul naval - in aer liber - printre submarine si tancuri.

crabi

Am mai petrecut cateva ore bune pe plaja, pe un dig unde nu ne-am plictisit urmarind crabii (care se plimbau linistiti printre stabilopozi), meduzele si pescarusii.

La intoarcere

Drumul de intoarcere, acelasi drum intortocheat si plin de gropi, ne-a parut ceva mai scurt si fara probleme. Trafic foarte lejer si politie rutiera aproape inexistenta. La granita, de data aceasta, nu am mai avut de-a face cu o coloana de masini. Am intrat in Romania la fel de simplu, cu un control de cateva secunde al buletinelor. Si, in sfarsit, Vama Veche.