In luna martie, investitiile nete ale nerezidentilor s-au redus la jumatate fata de luna aprilie.

Semnale clare de alarma au tras in ultima perioada atat ambasadorii Germaniei, Roland Lohkamp, si SUA, Nicholas Taubman, dar si agentiile internationale de rating.

Una dintre cele mai importante, Standard &Poor?s ne-a si retrogradat inainte de sarbatori.

Climatul de instabilitate politica si faptul ca Romania e condusa de un guvern cu o reprezentativitate de doar a cincea parte din electorat nu lasa indiferenti investitorii. Si acest lucru se vede cel mai rapid pe bursa.

Investitiile nete ale nerezidentilor in actiuni la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au totalizat in luna martie 156 milioane de lei (circa 46 milioane de euro), nivel de doua ori mai redus comparativ cu cel consemnat in luna februarie.

Strainii au cumparat in martie actiuni in valoare de 517 milioane de lei, fata de 521 milioane de lei in luna precedenta. Vanzarile nerezidentilor s-au ridicat la 361 milioane de lei, comparativ cu 249 milioane de lei in februarie.

Investitiile nete ale nerezidentilor au depasit astfel, dupa primul trimestru, intregul nivel inregistrat anul trecut, de 600 milioane de lei. Investitorii straini au fost cumparatori neti in primele trei luni ale acestui an, cu un sold pozitiv de 643 milioane de lei.

Valoarea tranzactiilor derulate la bursa in primul trimestru a insumat 3,42 miliarde de lei, cu un rulaj de aproape 1,2 miliarde de lei in luna martie.

Semnale de alarma au tras si ambasadorul Germaniei la Bucuresti, Roland Lohkamp, si cel american, Nicholas Taubman, acestia atragand atentia asupra efectelor negative pe care le-ar putea avea pe plan economic instabilitatea.

Lohkamp spune ca investitorii germani sunt nemultumiti ca autoritatile romane nu-si concentreaza eforturile pe reformele economice.

Integral in Curentul