Sistemul privat de pensii ar trebui sa acopere necesarul financiar al persoanelor care nu mai pot munci si sa preia o parte din presiunea pe care o exercita numarul de pensionari asupra bugetului asigurarilor sociale. Previziunile nu sunt tocmai optimiste, in conditiile in care populatia Romaniei este imbatranita, iar sporul demografic se mentine scazut.

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a dat unda verde administratorilor fondurilor sa depuna cererile de autorizare pentru pilonul II, cel al pensiilor private obligatorii.

Potrivit legislatiei in vigoare romane, CSSPP autorizeaza constituirea societatilor de pensii administrate private, a administratorilor de fonduri, a fondurilor de pensii administrate privat si a prospectelor schemelor de pensii, dar si a auditorilor financiari. Pana in acest moment nu au fost depuse cereri de autorizare pentru niciuna dintre activitatile mentionate.

Toti angajatii cu varsta sub 35 de ani vor trebui sa contribuie la un astfel de fond incepand cu luna ianuarie 2008, adica peste. Persoanele peste 35 de ani nu pot contribui la acest tip de fonduri de pensii, intrucat este necesara o perioada mai indelungata pentru ca profitul sa fie pe masura investitiei.

Insa, pentru aceasta categorie de angajati exista posibilitatea adeziunilor la fondurile facultative.

Practic, persoanele care vor contribui si la pensiile private si la cele facultative, vor dispune de bani din trei locuri, respectiv pensia de la bugetul asigurarilor sociale, pensia calculata din contributia obligatorie la fondurile administrate privat, iar cea de a treia de la sistemul pensiilor facultative.

Definire

Schema de pensii private reprezinta un sistem de reguli si proceduri pe care o firma care urmeaza sa administreze fonduri private si-o stabileste si pe care o face publica. Viitorii contribuabili analizeaza aceasta schema, care contine oferta administratorului fondului, si, in functie de aceasta, decide ce firma va alege.

Din experienta altor state, criteriile alegerii ar putea fi notorietatea companiilor sau comisioanele percepute pentru administrarea banilor.

Comisioane deductibile

Potrivit prevederilor art. 88. alin. (1) din Legea 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, cu modificarile si completarile ulterioare, comisionul de administrare se constituie prin deducerea unui cuantum din contributiile platite, dar nu mai mult de 2,5%, cu conditia ca aceasta deducere sa fie facuta inainte de convertirea contributiilor in unitati de fond.

Totodata va fi dedus un procent din activul net total al fondului de pensii administrat privat, dar nu mai mult de 0,05% pe luna, stabilit prin prospectul schemei de pensii private.

Dubla autorizare

CSSPP a elaborat un Proiect de Norma privind autorizarea societatii de pensii ca administrator al fondurilor de pensii facultative si al unui fond de pensii administrat privat pe care l-a transmis spre dezbatere publica. Potrivit acestui proiect societatile de pensii, constituite in baza Legii nr.

204/2006 privind pensiile facultative va putea administra fonduri de pensii facultative si un fond de pensii administrat privat, insa trebuie sa obtina autorizari separate pentru fiecare dintre acestea. Societatea de pensii, constituita in baza Legii nr.

411/2004 privind pensiile administrate privat, cu modificarile si completarile ulterioare va putea administra un fond de pensii administrat privat si fonduri de pensii facultative.

Distributie aleatorie

Potrivit art. 33. (1) din Legea 411/2004, persoana care nu a aderat la un fond de pensii in termen de 4 luni de la data la care este obligata prin efectul legii este repartizata aleatoriu la un fond de pensii de catre institutia de evidenta.

Potrivit calendarului CSSPP, aceasta perioada de 4 luni corespunde lunilor august-noiembrie 2007, urmand ca in luna decembrie angajatii care nu si-au exprimat optiunea, sa fie alocati aleatoriu.

Participantul poate alege ulterior sa se transfere la un alt fond de pensii private, fiind obligat in acest caz sa notifice in scris administratorului fondului de pensii de la care se transfera, cu 30 de zile calendaristice inainte de aderarea efectiva la noul fond de pensii, si sa ii trimita acestuia o copie de pe noul act de aderare.

Calitatea de participant la vechiul fond de pensii inceteaza la data la care se realizeaza transferul de disponibilitati, iar calitatea de participant la noul fond de pensii incepe la aceeasi data. In cazul in care transferul la alt administrator se realizeaza mai devreme de 2 ani de la aderarea la fondul de pensii precedent, participantul va suporta penalitati de transfer.

Limita maxima a penalitatii va fi stabilita printr-o norma care va fi elaborata de catre CSSPP. Administratorii au obligatia, potrivit normei nr.7/2007, ca in schemei de pensii private, sa specifice modalitatile de transfer la un alt fond de pensii si valoarea penalitatilor.

Unde se duc contributiile?

Procentul contributiilor catre pensiile obligatorii private va creste de la an la an, astfel ca, daca in 2008 doar 2% din contributia de 9,5 la fondul de pensii de stat va merge catre fondurile private, tinta propusa de autoritati in urmatorii opt ani este sa se ajunga la contributii de 6%.

Banii pe care angajatul ii va da spre admistrare fondului de pensii vor fi investiti in obligatiuni sau actiuni listate la burse, atat in Romania, cat si in alte tari. De regula, firmele care au o experinta solida in spate includ in oferta pe care o fac posibililor clienti si informatii despre strategia pe care o vor urma, intentiile si obiectivele stabilite.

Contributiile se depun intr-un cont personal, asupra caruia clientul are drept de proprietate. Evolutia investitiilor pe care administratorul le va face, va fi publicata la intervale regulate, alaturi de rezultatele celorlalti administratori. Daca profitul pe care il obtii nu este satisfacator, contribuabilul se poate transfera la alt administrator.

Trebuie avut in vedere ca pensia ce va fi platita nu poate fi calculata, pentru ca depinde de randamentul plasamentelor pe care administratorul le va face.

Contributiile vor putea fi colectate incepand cu luna august. Totodata, pana in toamna va fi pus la punct un sistemul informatic care va cupla baza de date de la Casa Nationala de Pensii (CNPAS) cu cea de la Fisc.

Cu toate ca autoritatile dau asigurari ca episodul Fondul National de Investitii (FNI) nu se va repeta, exita riscul ca firmele sa faca investitii riscante care ar duce la prabusirea lor, si angajatii si-ar pierde astfel banii. S-a intamplat si la case mai mari, Marea Britanie fiind una dintre ele.

integral in Curentul