Pentru a se “bucura” de cel putin 50 de euro pe hectar de la Uniunea Europeana, fermierii romani (adica agricultorii cu cel putin un hectar in proprietate) au avut de indeplinit o serie de conditii, din care infiintarea conturilor bancare parea obiectivul cel mai greu realizabil.

Pana in prezent, jumatate din acestia au reusit sa se inscrie pentru subventii, inclusiv sa-si deschida cate un cont.

“In prezent primim circa 20.000 de formulare pe zi, la nivel national. Daca mentinem acest ritm, toti cei 1.200.000 de fermieri vor fi inscrisi pana la 15 mai”, a declarat pentru “euROfonduri” (EurActiv.ro - HotNews.ro) Nicolae Sterghiu, Directorul Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura (APIA).

Potrivit lui Sterghiu, din cele peste 600.000 de formulare depuse au fost inregistrate in baza de date circa 200.000, restul urmand sa fie prelucrate integral pana la 15 iunie. “APIA va fi institutia cu cel mai mare grad de absorbtie a fondurilor europene, poate chiar de 80%, pentru anul 2007”, a declarat Sterghiu.

Declaratiile au fost facute in contextul in care Decebal Traian Remes a criticat dur activitatea APIA. Potrivit agentiei de presa “NewsIn”, Remes a vorbit despre “nepotismul” din cadrul Agentiei, lipsa de experienta a personalului si spatiile inadecvate in care se desfasoara activitatea institutiilor.

Nicolae Sterghiu a raspuns pentru “euROfonduri”: “Activitatea decurge bine. E drept ca unele spatii sunt prea modeste pentru necesarul Agentiei, este vorba de gestionarea, in medie, a peste 7.000 de dosare la un centru local. Dar, acestea au fost conditiile pe care le-am putut obtine”.

Ce urmeaza

Sterghiu a confirmat ca sambata, 14 aprilie, ministrul Remes si directorii APIA din intreaga tara se intalnesc pentru a discuta despre activitatea institutiei. De asemenea, Remes a convocat o intalnire si cu directorii Agentiei de Plati pentru dezvoltare Rurala si pescuit.

Amintim ca fondurile alocate pentru plati directe in acest an se ridica la 440 de milioane de euro. Inca de la infiintare, APIA a avut parte de numeroase dificultati in functionare si si-a atras critici dure, inclusiv pentru modul de organizare a concursurilor de angajari. In prezent, APIA este acreditata provizoriu, urmand ca Uniunea Europeana sa dea verdictul final in vara acestui an.

Cu doua saptamani in urma, fostul ministru al agriculturii, Dan Motreanu, a transmis la Bruxelles un “raport independent elaborat de firma PriceWaterhouseCoopers care se refera la stadiul de implementare a Sistemului Integrat de Administrare si Control din cadrul APIA”.

Potrivit comunicatului transmis de Minister, raportul arata ca, in comparatie cu primul audit realizat de PriceWaterhouseCoopers la inceputul lunii decembrie 2006, „situatia APIA este mult imbunatatita” si, “desi au fost identificate si o serie de deficiente, APIA va reusi remedierea acestora si implementarea cu succes a programului de sprijin venit din partea UE”.

Ministerul Agriculturii mai transmite ca “va pune in aplicare un nou Plan de remediere a deficientelor constatate, astfel incat agentia sa devina operationala in termenele stabilite, iar fermierii sa-si poata primi sprijinul pentru suprafata de teren detinuta”.