Statul roman trebuie sa-i plateasca fostului lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, 10.000 de euro drept despagubiri pentru cele sase luni in care a fost tinut ilegal in inchisoare deoarece fostul presedinte Ion Iliescu i-a anulat gratierea.

Decizia a fost luata, ieri, de judecatorii Tribunalului Bucuresti, la finalul procesului pe care Cozma l-a intentat statului roman in 2004, la numai o zi dupa ce fusese eliberat din inchisoare.

Despagubirea stabilita ieri de instanta este mica in comparatie cu pretentiile lui Cozma care a cerut daune de 4.000.000 de euro. Hotararea Tribunalului Bucuresti nu este insa definitiva si poate fi atacata cu apel la instantele superioare.

Cozma viseaza la proiecte fabuloase

La ultimul termen al procesului care a avut loc ieri la tribunal, Cozma a declarat in fata instantei ca suma de 4.000.000 de euro pe care o revendica i se pare „infima” daca ia in considerare suferinta psihica prin care a trecut familia sa in momentul in care a fost reincarcerat sau prejudiciile materiale suferite de el insusi.

El a povestit judecatorilor despre cateva proiecte de afaceri pe care intentiona sa le puna in practica imediat dupa ce fusese gratiat si eliberat. Astfel, Miron Cozma s-a referit la o banca si la un fond privat de pensii pentru mineri, pe care voia sa le infiinteze in Valea Jiului.

El a precizat ca urma sa detina 51% din actiunile acestei banci, iar 45% ar fi revenit minerilor care erau de acord sa cotizeze cate 200 de lei pe an la aceasta afacere.

Apoi, Miron Cozma a mai vorbit si despre planurile sale de a achizitiona instalatii de gazeificare (transformarea unui combustibil solid sau lichid intr-unul gazos - n.r.) din Africa de Sud sau de a exploata si prelucra platina - metal care s-ar gasi in subsolul Vaii Jiului, conform unor descoperiri facute de el insusi cu ajutorul unui profesor de geologie.

Judecatorii au mai audiat si un martor, Alexandru Stentiu, care a relatat despre trauma psihica pe care rearestarea lui Cozma ar fi provocat-o fiului acestuia, nevoit sa foloseasca, o perioada, antidepresive, calmante si somnifere, pentru a depasi socul suferit.

integral in EvZ