Cabinetele de avocatura si firmele care se ocupa cu recuperarea creantelor nu duc lipsa de clienti. Numarul si notorietatea acestora din urma sunt insa strans legate de succesele ulterior inregistrate de firmele respective. Cu siguranta, afacerea in sine este extrem de profitabila.

In primul an de activitate, o firma de profil poate avea un profit de cateva zeci de euro. Comisioanele practicate variaza intre 6 si 12% din sumele recuperate, dar pot ajunge chiar si pana la 19%, atunci cand fie valoarea debitului este foarte mica, fie creanta este foarte veche.

"Nu se poate spune ca acest gen de afacere nu este profitabil", a confirmat pentru Adevarul, Ramona Kolcze, asociat in cadrul KI&A, agentie specializata in colectarea si recuperarea creantelor comerciale si civile de la rau-platnici. Profitul este consistent in acest moment si pentru ca acest tip de business este oarecum la inceput.

"In primele trei luni ale acestui an, cifra de afaceri s-a triplat comparativ cu tot anul trecut, iar profitul l-a depasit mult pe cel din 2006", ne-a declarat si Toader Marian, administrator al Lex Grup Consulting, firma specializata in acelasi domeniu, prognozand totodata un viitor sigur al acestui tip de afacere.

"Ascensiunea afacerii este direct proportionala cu nivelul investitiilor straine. Cu cat numarul finantatorilor interni si externi va creste, cu atat si acest serviciu conex se va ridica. Plus ca vin fondurile europene", ne-a precizat si avocatul Stroea Ioan.

Si legislatia improprie da de lucru firmelor specializate

Potrivit acestuia, numarul "teparilor" din Romania este in continua crestere, intrucat legislatia cecului si a biletului la ordin a ramas neschimbata si nu s-au luat masuri alternative pentru diminuarea gradului de risc. "Anul trecut am recuperat aproximativ doua milioane de euro, cea mai mare suma incasata intr-un dosar fiind de 400.000 de euro", a declarat avocatul Stroea.

Acesta spune ca, in majoritatea cazurilor, gradul de succes (n.r.- sume ce sunt efectiv recuperate) este de circa 65%.

Comisioanele practicate in acest domeniu variaza, in functie de nivelul creantei, dar si de vechimea ei. "Comisioanele practicate variaza intre 9 si 19%. Procentul maxim se aplica sumelor mici - intrucat costurile sunt aceleasi - sau in cazurile in care creanta este foarte veche", a precizat Kolcze Ramona.

Nivelul comisioanelor percepute este calculat si in functie de bonitatea clientului. Cu cat aceasta din urma este mai scazuta sau debitorul este aflat chiar in procedura de insolventa sau faliment, cu atat procentele solicitate sunt mai mari.

In cazul sumelor mici, firmele pot percepe si o taxa de operare a dosarului, de aproximativ 150 de euro, suma ce trebuie achitata la preluarea "cazului".

integral in Adevarul