SFin estimeaza ca iin Bucuresti si iimprejurimi se lucreaza iin peste 50 de complexuri sau ansambluri rezidentiale de vile

In umbra macaralelor din Bucuresti, care lucreaza de zor la zidirea unor ansambluri de blocuri de miliarde de euro, iinfloreste tihnit o alta industrie rezidentiala, cea a cartierelor de vile. Uitate pe nedrept, ansamblurile de vile continua sa reprezinte o alternativa serioasa la viata zbuciumata din interiorul orasului.

La o prima estimare realizata de „Saptamana Financiara“, iin prezent, iin Capitala si iimprejurimi, se lucreaza iin peste 50 de parcuri, cartiere, complexuri sau ansambluri rezidentiale de vile.

Cele nu mai putin de 5.000 de case si vile construite peste tot iin jurul orasului, cu preturi cuprinse iintre 100.000 de euro si un milion de euro, iinsumeaza o cifra de afaceri de peste 2,1 miliarde euro.

Cele mai mari sume sunt angrenate iin dezvoltarile demarate iin zona de nord a Capitalei, unde numai o singura companie, Baneasa Investment, a pus bazele unui cartier cu peste 2.700 de case si vile, construibile iintr-un termen de pana la zece ani.

De fapt, daca iin urma cu cinci ani apartamentele de bloc din Bucuresti si noile case din cartierele cu bariera nu suportau nicio comparatie din punctul de vedere al dotarilor si cu atat mai mult al preturilor, iin prezent, „gratie“ cresterii explozive a valorii de piata a apartamentelor, casa pe pamant a devenit alternativa reala a unei locuinte colective de oras.

Ritmul de crestere a preturilor la locuinte pe cele doua segmente a fost diferit si, dupa toate probabilitatile, pentru drumul spre majorare preturile locuintelor de oras au luat trenul accelerat, iin timp ce preturile locuintelor individuale de la periferie au preferat trenul de persoane.

Astfel, iin prezent, desi costul de achizitie al unei vile pare mare, este comparabil ca nivel cu al apartamentelor de trei camere din orice cartier bucurestean.

Vile la pret de apartamente

Daca dezvoltatorii de blocuri cu apartamente din Bucuresti continua sa cante aceeasi melodie despre oferta adresata clasei medii, companiile specializate iin constructia de ansambluri de vile nu iindraznesc iinca sa aduca vorba despre aceasta clientela. De fapt, statistica nici nu-i iincurajeaza prea tare.

Circa 98% din totalul de case si vile construite iin cele peste 50 de noi ansambluri din Bucuresti si iimprejurimile acestuia se adreseaza unei clientele capabile sa achite pentru o locuinta de la 120.000 la 400.000 de euro.

Cele mai reprezentative segmente sunt cele ale locuintelor business class, cu preturi cuprinse iintre 120.000 si 150.000 de euro pe unitate locuibila (32%); locuintele business class premium, cu preturi iintre 120.000 pana la 200.000 euro (30%); segmentul de lux, cu preturi iintre 200.000 si 300.000 de euro (26%) si superlux, la care preturile pleaca de la un nivel de 300.000 de euro, ajungand si la peste un milion de euro/vila (10%).

Clientii constructorilor si developerilor sunt, evident, oamenii cu bani. Cu multi bani. Spre exemplu, pentru cea mai „modesta“ vila din gama celor scumpe, ofertata la un pret de 120.000 de euro, venitul pe familie/persoana care se iimprumuta de la o banca trebuie sa fie de minimum 3.500 de euro/luna (plus avans 25%).

Cine castiga 10.000 de euro pe luna poate licita pentru o casa mai scumpa, de 300.000-400.000 euro.

Marile afaceri ale momentului

Daca iin Bucuresti, din fireasca dorinta de maximizare a profitului, developerii au redescoperit blocul-turn de apartamente, iin campiile convertite iin parcuri rezidentiale constructorii pot face astfel de jonglerii doar pe seama reducerii parcelei de teren alocate constructiei propriu-zise.

Astfel, suprafetele construite tind sa fie tot mai mari, iin defavoarea gradinilor, amenajate de regula iin curtea aferenta locuintei. Astazi este de nagasit o casa mica cu gradina mare. In schimb, invers oferta este extrem de generoasa.

Integral in Saptamana Financiara