Inregistrarea domeniilor avand extensia .eu a fost posibila de la 7 decembrie 2005, dar numai pentru firmele care aveau sediul in una din tarile Uniunii Europene, aceasta masura fiind luata de

European Registry of Internet Domain Names (EurID) pentru a evita achizitionarea unor denumiri de toti cetatenii Uniunii au putut cumpara domenii purtand noua extensie.

Acum, faptul ca .eu are peste 2,5 milioane de adepti face ca simbolul UE in lumea online sa ocupe locul trei in topul celor mai inregistrate din Europa, dupa britanicul .co.uk si germanul .de, depasind astfel mult veteranele .com, .net sau .org.

Cele mai multe solicitari pentru denumiri web cu aceasta extenise au venit din Germania (31%), Marea Britanie (17%) si Olanda (12%). "Dupa numai un an, .eu a devenit oparte importanta a cyberspatiului european", a declarat comisarul UE responsabil cu Societatea Informationala si Mass-Media, Viviane Reding.

Reding apreciaza ca aproximativ 80 la suta din domeniile inregistrate sunt functionale si aproximativ 5 la suta dintre acestea redirectioneaza utilizatorul catre o alta adresa web.

Conform EURid in momentul de fata sunt aproximativ 7.500 de domenii au fost inregistrate de cetateni romani, acestia avand acces la inregistrare doar de la 1 ianuarie 2007, cand tara noastra a devenit membru al Uniunii Europene.

"Numarul este semnificativ in conditiile in care romanii pot inregistra domenii .eu de nici patru luni", a declarat Sorin Matei,

Companii precum AirFrance, KLM, Vodafone, grupul financiar franco-belgian Dexia sau casa de moda Versace sunt numai o parte din firmele care au deja active site-urile cu noile denumiri.

INREGISTRARE

Taxa anuala intre 6 si 45 euro

Pretul pentru inregistrarea unui nume de pagina web avand extensia .eu se plateste anual si poate ajunge chiar si la 45 de euro daca solicitantul acestui domeniu este entitate publica sau marca inregistrata.

Persoanele fizice pot plati intre 6 si 25 de euro pe an pentru denumiri care sunt excluse celor doua categorii de mai sus. Pentru o comparatie a preturilor se recomanda verificarea mai multor site-uri.

Integral in Romania libera