Intr-un discurs tinut dupa anuntarea rezultatului votului Parlamentului, premierul Calin Popescu Tariceanu i-a solicitat presedintelui sa-si tina cuvantul si sa-si dea demisia.

"Ca politician, eu interpretez demisia lui Basescu ca pe o recunoastere a propriilor erori si ca pe o recunoastere involuntara a faptului ca nu mai are dreptul moral sa candideze pentru un nou mandat", a declarat Tariceanu.

Afirmatiile sale vin in conditiile in care PSD ar putea initia o procedura prin care sa se ajunga la interzicerea unei noi candidaturi a lui Traian Basescu la alegerile prezidentiale.

Strategia PSD

Mai multi parlamentari PSD au declarat pentru HotNews.ro, sub protectia anonimatului, ca in partid se cauta solutii pentru impunerea unei prevederi care sa poata interzice candidatura unui fost presedinte suspendat de Parlament - adica exact cazul lui Basescu, daca Parlamentul va vota suspendarea sa.

Initiativa PSD are in vedere modelul Lituaniei. In 2004, in urma suspendarii presedintelui Paksas, au fost organizate alegeri pentru un nou presedinte. Lui Paksas i-a fost interzis sa mai candideze printr-o modificare a Constitutiei care interzice unui presedinte demis sa mai candideze.

Conform parlamentarilor citati, aceasta initiativa va fi mai intai discutata in forurile de conducere ale PSD, unde vor fi luate in calcul doua aspecte.

Primul se refera la posibilitatea legala de a impune aceasta initiativa fara modificarea Constitutiei, dat fiind ca o astfel de modificare se face prin referendum.

Al doilea aspect se refera la impactul asupra publicului, PSD avand in vedere eventualele reactii extrem de dure din partea opiniei publice.

Tudor Oniga, profesor la catedra de Drept Constitutional a UBB Cluj, a declarat pentru HotNews.ro ca o astfel de initiativa se poate materializa doar prin modificarea Constitutiei. "Este totusi greu de crezut ca vor avea curajul sa faca asa ceva. Presiunea opiniei publice va fi imensa, pentru ca toata lumea va sti ca ar fi o lege facuta pentru un singur om: Basescu", declara Tudor Oniga.

Cum se poate interzice candidatura unui presedinte suspendat

Excluderea unei persoane care a fost presedinte al Romaniei suspendat dintre categoriile de persoane care pot candida pentru un nou mandat se poate face doar prin modificarea Constitutiei. Prin lege organica se pot stabili doar categoriile de functionari publici care nu pot candida pentru functii si demnitati publice, or, presedintele nu este functionar public.

Constitutia Romaniei

- art. 37 alin. (1) - Au dreptul de a fi alesi cetatenii cu drept de vot care indeplinesc conditiile prevazute in articolul 16 alineatul (3), daca nu le este interzisa asocierea in partide politice, potrivit articolului 40 alineatul (3).

- art. 16 alin. (3) - Functiile si demnitatile publice, civile sau militare, pot fi ocupate, in conditiile legii, de persoanele care au cetatenia romana si domiciliul in tara. Statul roman garanteaza egalitatea de sanse intre femei si barbati pentru ocuparea acestor functii si demnitati.

- art. 40 alin. (3) - Nu pot face parte din partide politice judecatorii Curtii Constitutionale, avocatii poporului, magistratii, membrii activi ai armatei, politistii si alte categorii de functionari publici stabilite prin lege organica

LEGE nr.370 din 20 septembrie 2004 pentru alegerea Presedintelui Romaniei

Art. 10. - Nu pot candida persoanele care, la data depunerii candidaturii, nu indeplinesc conditiile prevazute la art. 37 din Constitutie pentru a fi alese sau care au fost alese anterior, de doua ori, ca Presedinte al Romaniei.

Ce se intampla daca Basescu demisioneaza

Constitutia Romaniei, art. 97 alin. (2) - “In termen de 3 luni de la data la care a intervenit vacanta functiei de Presedinte al Romaniei, Guvernul va organiza alegeri pentru un nou Presedinte”.

Daca presedintele demisioneaza, lucrurile sunt clare. Presedinte interimar ramane Nicolae Vacaroiu pana in momentul in care, dupa alegeri prezidentiale, e ales un nou locatar pentru Palatul Cotroceni.

Cum se poate modifica Constitutia

Modificarea Constitutiei e un proces legislativ ce poate dura chiar si numai doua saptamani.

Un sfert din numarul senatorilor si deputatilor initiaza revizuirea, legea se adopta in regim de urgenta, se adopta cu votul a cel putin doua treimi din numarul deputatilor si respectiv al senatorilor (adica trebuie obligatoriu sa aiba doua treimi din ambele camere, nu poate sa aiba 90% dintr-o camera si 50% din alta).

Legea trece de Parlament si se supune la referendum obligatoriu in maximum 30 de zile. Adica intr-o saptamana se aproba, in urmatoare e referendum.

Important! Pentru revizuirea Constitutiei prin referendum e nevoie de prezenta a jumatate plus 1 din numarul cetatenilor cu drept de vot si de votul “pentru” al majoritatii voturilor valabil exprimate.

Ce se intampla daca Basescu nu demisioneaza

Conform Constitutiei Romaniei, art. 95 alin. (3), “daca propunerea de suspendare din functie este aprobata, in cel mult 30 de zile se organizeaza un referendum pentru demiterea Presedintelui.”

Referendum validat inseamna, in momentul asta, participarea a cel putin jumatate plus 1 din numarul total de cetateni cu drept de vot, adica aproape 9 milioane (nu exista o cifra exacta, structura populatiei cu drept de vot se modifica in fiecare zi).

Tot pentru ca nu s-a reusit modificarea legii, pentru ca problema pusa in discutia poporului sa fie aprobata trebuie sa aiba votul tot de la jumatate plus 1 din numarul total de cetateni cu drept de vot. Adica degeaba vin 9 milioane de oameni la referendum, daca doar 8 milioane voteaza pentru suspendare.

Posibilitati:

1. referendum validat cu jumatate plus 1 din voturi in favoarea suspendarii: functia se declara vacanta si in maximum 3 luni se organizeaza alegeri anticipate

2. referendum validat cu mai putin de jumatate plus 1 din voturi in favoarea suspendarii: din momentul publicarii oficiale a rezultatelor alegerilor, presedintele este repus in functie

3. referendum nevalidat, indiferent de rezultatul votului: din momentul publicarii oficiale a rezultatelor alegerilor, presedintele este repus in functie

Fragmente din discursul lui Tariceanu

  • Parlamentul are dreptul constitutional de a-l demite pe presedinte si orice declaratie a lui Traian Basescu care sustine contrariul este falsa si neavenita

  • pentru cei care mizeaza ca scandalul politic abia acum incepe, repet, procesul de suspendare s-a incheiat

  • ne dorim ca noul presedinte interimar, oricare ar fi acesta, sa-si preia cat mai repede atributiile

  • ii solicit lui Traian Basescu sa respecte propria sa decizie de a demisiona

  • Traian Basescu a luat decizia de a demisiona in locul romanilor si trebuie sa aiba responsabilitatea sa duca pana la capat gestul sau

  • ca politician, eu interpretez demisia lui basescu ca pe o recunoastere a propriilor erori si ca pe o recunoastere involuntara a faptului ca nu mai are dreptul moral sa candideze pentru un nou mandat

  • indiferent daca va candida sau nu, il anunt pe Traian Basescu ca noua campanie electorala incepe peste doua luni.