SIE refuza de 7 ani sa-i retrocedeze printului serban Dimitrie Sturdza un palat, cu terenul aferent de peste 5.500 metri patrati, situat in apropierea sediului Guvernului Romaniei, pe motiv ca e domeniu public. Deoarece mostenitorul de drept a refuzat oferta de despagubire a SIE, juristul serviciului secret a trecut la amenintari telefonice.

SIE nu a invocat siguranta nationala pentru pastrarea imobilului in administrare, motiv pentru care familia Sturdza nu exclude existenta unor "grupuri de interese".

Printul serban Dimitrie Sturdza a refuzat sa-si cedeze drepturile litigioase samsarilor de terenuri si imobile, care au castig de cauza in fata instantelor de judecata in timp-record. Samsarii vanau nu atat cladirea mostenita de printul Sturdza, cat terenul aferent acesteia, de peste 5.500 metri patrati.

La ora actuala, metrul patrat de teren din zona se vinde cu 4.000 de euro, iar intreaga mostenire valoreaza circa 22 milioane de euro.

Amenintat de SIE

Printul Sturdza a primit oferte de vanzare si de la SIE, care i-a propus in 2001 (dupa un an de proces) o despagubire echivalenta cu circa trei milioane de euro. Pentru ca a refuzat oferta, SIE a trecut la amenintari telefonice, comise de juristul institutiei, un colonel cu nume secret.

"Mi-a sugerat sa nu mai deranjez interesele SIE, pe un ton care m-a speriat", ne-a declarat printul Sturdza. Juristul respectiv ne-a confirmat faptul ca l-a sunat pe serban Dimitrie Sturdza, dar a sustinut ca nu a intentionat sa-l sperie. Acum, SIE a marit oferta la circa opt milioane euro, refuzata, de asemenea, de catre familia Sturdza.

Ping-pong la Justitie

Initial, Tribunalul Bucuresti (dupa doi ani de amanari obtinute de SIE) i-a dat castig de cauza lui Sturdza, pe motiv ca familia princiara a fost deposedata de proprietate in mod abuziv.

SIE a atacat aceasta hotarare la Curtea de Apel Bucuresti, instanta care a aplicat retroactiv o lege, dand dreptate serviciului secret. Procesul la instanta de apel a durat alti doi ani.

Instanta de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), dupa inca doi ani de amanari, a anulat hotararea ilegala a Curtii de Apel Bucuresti, dar in loc sa se pronunte cu privire la retrocedarea proprietatii a trimis dosarul spre rejudecare, tot la Curtea de Apel Bucuresti.

Un an pentru a scrie patru pagini

Redactarea motivelor acestei hotarari a ICCJ, insiruite doar pe patru pagini, a durat aproape un an de zile, nou record negativ al Justitiei. Motivul invocat a fost faptul ca unul dintre cei trei judecatori ai instantei s-a pensionat, motivatie falsa deoarece nici un judecator nu paraseste instanta fara a-si preda toate dosarele in regula, sustine serban Sturdza.

Ministerul Finantelor intra in jocul amanarilor

Acum, la Curtea de Apel Bucuresti s-a reluat caruselul amanarilor. SIE a depus o noua expertiza (scoasa dintr-un dosar de retrocedare administrativa pe Legea 10/2001), iar reprezentantul Ministerului de Finante a cerut termen pentru studierea "dosarului".

Serban Sturdza sustine ca solicitarea de amanare a fost "suflata la ureche" de catre juristul SIE, iar reprezentanta Finantelor s-a conformat ordinului. "Sunt curios ce motiv de amanare va mai inventa SIE la urmatorul termen de judecata, din data de 24 aprilie.

Se face totul pentru ca noi sa obosim, sa nu mai avem bani de avocati, sa renuntam la proprietate. Ii anuntam ca suntem dispusi sa ne luptam pana la capat, iar Curtea Europeana ne va da dreptate", sustine Sturdza.

integral in Romania Libera