Ministrul Justitiei, Tudor Chiuaru, a trimis la Comisia juridica din Senat o serie de amendamente la Legea ANI, amendamente care modifica esential actul normativ. Este vorba despre confiscarea averilor ilicite si reintroducerea capitolului privind regimul incompatibilitatilor.

La baza amendametului privind confiscarea averilor se afla recenta decizie a Curtii Constitutionale in cazul Dan Ioan Popescu, care a considerat ca in cazul

" dobindirii unor bunuri nejustificate, Curtea de Apel poate hotari fie confiscarea bunurilor, fie plata unei sume egale cu valoarea bunului". Exceptiile de neconstitutionalitate ridicate de avocatii lui DIP in procesul privind averea acestiua au fost respinse de Curtea Constitutionala.

Modificarea propusa de noul ministru al justitiei poate ridica probleme in Senat, tinind cont de faptul ca varianta Macovei a Legii ANI era mult mai blinda la capitolul acesta, mergind pe principiul ca bunurile nu pot fi confiscate, raspunderea fiind exclusiv disciplinara. Ideea confiscarii averilor a fost vehement sustinuta de PC, care a avut un proiect de lege numit "lustratia fiscala".

Al doilea amendament trimis de Tudor Chiuariu se refera la reintroducerea regimului incompatibilitatilor, care fusese exclus atit din varianta Camerei Deputatilor, cit si in cea a Senatului. Aceasta eliminare a fost aspru criticata atit de Monica Macovei, cit si de comisarul pentru justitie, Franco Frattini.