La redactia „euROfonduri” (HotNews.ro - EurActiv.ro) au sosit in ultima perioada numeroase intrebari referitoare la posibilitatile de finantare pentru clinici private, cabinete stomatologice, de chirurgie, cabinete veterinare si alte structuri de sanatate publica.

Pentru toate acestea am primit un raspuns de la Razvan Cotovelea, Director general al Autoritatii de Management pentru Cadrul de Sprijin Comunitar din Ministerul Finantelor Publice:

„Infrastructura de sanatate nu este un domeniu traditional de finantare pentru fondurile structurale ale UE. Din aceasta perspectiva, acestui domeniu ii sunt alocate fonduri relativ reduse, care trebuie prioritizate corespunzator, in functie de strategia nationala in domeniul sanatatii, deoarece statul are obligatii doar in ce priveste sistemul de sanatate publica.

Din acest motiv, in cadrul Programului Operational Regional sunt finantate doar structurile de sanatate publice, care au un impact mai mare asupra populatiei, iar beneficiarii acestor fonduri pot fi doar autoritatile publice”

Una din intrebarile primite se refera o clinica de prevenire a si tratare a cancerului pentru care trebuie achizitionat echipamentul medical necesar investigatiilor, dar cel necesar utilarii unei sali de operatie.

Raspunsul oficialilor este urmatorul: “In ce priveste fundatia care are ca obiect prevenirea cancerului, in cadrul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane poate fi finantata doar o componenta a acestei actiuni, anume un proiect de campanie de prevenire/ constientizare pentru prevenirea cancerului, nu si partea de investitii”.