Fostul presedinte rus Boris Eltin a decedat luni, la varsta de 76 de ani, relateaza AFP, citand serviciile de presa de la Kremlin. Surse medicale au declarat pentru Interfax ca fostul lider a murit in urma unui atac de cord. Eltin, care a castigat doua mandate de presedinte, avea probleme cu inima, el suferind in urma cu cativa ani o operatie de by-pass coronarian.

El a ramas in istorie drept omul care a inlaturat comunismul de la putere in august 1991 si a inscris Rusia pe calea reformelor.

Boris Eltin s-a nascut pe data de 1 februarie 1931, in Sverdlovsk (azi Ekaterinburg) si a fost primul presedinte de la Kremlin, ales in mod democratic, in august 1991. A ramas la conducerea tarii pana pe 31 decembrie 1999,cand a demisionat. El l-a numit pe Vladimir Putin presedinte interimar, pana la noile alegeri din 26 martie 2000.

Eltin a urmat Liceul Puskin din Berezniki, regiunea Perm, si Institutul Politehnic al Uralilor din Sverdlovsk, specializarea constructii. La varsta de 14 ani, a pierdut doua degete de la mana stanga in urma exploziei unei grenade.

Cariera politica

De profesie inginer constructor, Eltin si-a inceput cariera politica la varsta de 37 de ani, devenind membru al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice (PCUS). In 1977, in calitate de sef de partid in Sverdlovsk, a ordonat distrugerea casei Ipatiev, unde fusese asasinat ultimul Tar.

Opt ani mai tarziu, pe data de 24 decembrie 1985, devine "primar" al Moscovei (Prim-secretar al Comitetului Orasenesc Moscova al PCUS). Se mentine in aceasta functie pana in 1987, cand a fost demis pentru critici la adresa lui Gorbaciov si a ritmului reformei.

In 1989 a fost ales deputat in Sovietul Suprem, ulterior, in 1990, fiind ales deputat de Sverdlovsk in Parlamentul Federatiei Ruse. Eltin a preluat conducerea miscarii democratice care i se opunea lui Gorbaciov.

In alegerile prezidentiale democratice din Rusia organizate pe 12 iunie 1991, Eltin a castigat 57% din voturile populare, si a fost investit in functie pe 10 iulie. La doua luni dupa ce a devenit presedinte, Eltin a atras un val de sustinere populara pozand in aparator al democratiei in timpul puciului din august 1991, indreptat impotriva lui Gorbaciov.

Asaltul asupra parlamentului conservator, in toamna anului 1993, si apoi reprimarea brutala a separatistilor ceceni i-au afectat imaginea. De asemenea, capacitatea sa de lider a fost pusa deseori sub semnul intrebarii, in special din cauza deselor probleme de sanatate, dar si a imaginii sale de bautor redutabil.

El a fost reales in iulie 1996 in functia de presedinte al Rusiei, insa criza financiara din vara anului 1998 a dus la discreditarea completa a fostului lider, care a demisionat la 31 decembrie 1999.

Boris Eltin jucat un important rol pe scena politica din Rusia, dupa incheierea Razboiului Rece.

Primele reactii oficiale dupa confirmarea decesului

Fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov a prezentat „sincere condoleante familiei lui Boris Eltin, pe umerii caruia au apasat atat marile realizari, cat si consecintele greselilor sale”. „Un destin tragic”, a conchis Gorbaciov, citat de Reuters.

Premierul britanic, Tony Blair si-a exprimat regretul pentru decesul fostului presedinte rus si a declarat ca Boris Eltin a fost un "om remarcabil" care a jucat un "rol vital intr-un moment crucial" din istoria Rusiei.

Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a salutat contributia lui Boris Eltin la apropierea, in urma cu zece ani, a celor doua blocuri, dupa incheierea Razboiului Rece.

”Boris Eltin a facut mari eforturi pentru a pune capat Razboiului Rece si a creat o noua cale de comunicare intre Rusia si Alianta Nord-Atlantica", a spus de Hoop Scheffer, citat de AFP, intr-un mesaj de condoleante adresat familiei fostului presedinte si poporului rus.

Purtatorul de cuvant al Consiliului de Securitate de la Casa Alba, Gordon Johndroe, a declarat ca „Eltin a fost un important om politic, intr-o perioada de mari schimbari si provocari pentru Rusia. Condoleantele noastre pentru familia sa si poporului rus”.

Liderul Partidului Conservator din Marea Britanie, William Hague, a declarat ca „Boris Yeltsin va fi intotdeauna asociat cu instaurarea democratiei in Rusia. El a contribuit la inlaturarea comunismului, ideologie in care s-a nascut si care l-a adus la putere”.

Vezi un clip cu Eltin intr-un moment caracteristic

Vezi un clip cu Eltin provocandu-i hohote de ras lui Bill Clinton ptrintr-o declaratie in care ex-presedintele rus sustine ca presa din SUA este un dezastru