Potrivit conducerii Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintei (MDLPL), multe din proiectele Phare sunt blocate fiindca beneficiarii s-au trezit in imposibilitatea de a aplica prevederile legale.

Este vorba despre doua acte normative emise de Ministerul Finantelor Publice, care fac referire la doua cursuri valutare diferite, unul aplicabil pentru cheltuielile din cadrul proiectelor, unul pentru plata TVA . Astfel, beneficiarii nu mai pot calcula corect aceasta taxa.

Claudia Vulpescu, Director Adjunct, Directia Autorizare si Plati Programe a transmis un document explicativ pentru situatia creata (vezi documentul atasat).

Borbely afirma ca observatiile transmise de expertii Ministerului nu au fost luate pana acum in considerare de oficialii din Finante, de aceea intentioneaza sa aiba o discutie pe aceasta tema in data de 25 aprilie (document audio atasat).

Dincolo de mecanismul prin care se calculeaza plata TVA, simpla introducere a acestei prevederi a creat probleme beneficiarilor, situatie semnalata de HotNews la inceputul lunii martie.