"Romania libera" va prezinta oamenii de afaceri din spatele PNL si UDMR, partide care au constituit Guvernul Tariceanu II, asa cum sunt ei mentionati pe listele finantarilor pe 2006, publicate in Monitorul Oficial. Multi dintre cotizantii si donatorii PNL si UDMR au firme care, intamplator sau nu, au castigat licitatii organizate de institutii bugetare.

Pentru a evita intrebarile indiscrete din partea presei, PD s-a multumit sa publice la gramada persoanele fizice si persoanele juridice platitoare, nediferentiind donatiile de cotizatii.

Legea finantarii activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale interzice (art. 5, alin. 9) "acceptarea sub orice forma, directa sau indirecta, a donatiilor de bunuri materiale ori sume de bani sau prestarea de servicii gratuite facute cu scopul evident de a obtine un avantaj economic ori politic".

Cine judeca insa "scopul evident" si cine apreciaza daca adjudecarea unei licitatii organizate de o institutie bugetara reprezinta sau nu "un avantaj economic"?

Penitenciarele cumpara furaje de la deputatul Hoban

Printre donatorii "largi la punga" se numara deputatul PNL de Maramures Ioan Hoban. Acesta a contribuit, in 2006, la bunastarea partidului cu 60.000 RON (600 milioane lei vechi), aproape de limita maxima permisa de lege. Fara terenuri, masini sau conturi in banca declarate oficial, parlamentarul este asociat insa la sapte firme si actionar unic la a opta.

Dintre acestea, doua ("Bilardi Product" si "Bilardi") au castigat in 2006, intamplator sau nu, mai multe licitatii organizate de penitenciarele din Baia Mare, Craiova, Bistrita si Gherla. Firmele deputatului liberal au livrat celor patru penitenciare tone de furaje, dar si tineret taurin si porci, in schimbul carora a incasat peste 160.000 RON (1,6 miliarde lei vechi).

Se poate vorbi ce-i drept de continuitate, in conditiile in care cele doua firme si-au adjudecat licitatii organizate tot de penitenciare si in 2005, si in 2004. Sumele incasate? 2,8 miliarde lei vechi, de pilda, in 2005.

Ca de fiecare data, in dreptul rubricii "criteriul utilizat pentru atribuirea contractului" autoritatile contractante au trecut fie "oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere tehnico-economic", fie "pretul cel mai mic". Lucru discutabil la o prima privire de ansamblu.

De exemplu, pentru un kilogram de furaj granulat prestarter, "Bilardi" SRL a cerut, in martie 2005, 28.000 lei vechi (fara TVA), in vreme ce o alta firma a solicitat, anul urmator, 23.600 lei vechi pe kilogram. Un pret mai mic, asadar, in ciuda inflatiei.

Integral in Romania Libera