Investitorii romani au, incepand de ieri, o noua posibilitate de a-si plasa banii pe pietele externe. De aceasta data insa pot opta pentru unitati ale fondului de investitii SGAM Fund, constituit chiar intr-unul din paradisurile fiscale - Luxemburg.

Fondul a devenit disponibil pe piata romaneasca prin intermediul a 11 sub-fonduri de investitii internationale, lansate de societatea de administrare a investitiilor SG Asset Management (SGAM). Sub-fondurile propun portofolii variate de active si abordeaza strategii adaptate diverselor zone geografice, sectoare economice si niveluri de capitalizare.

Totodata, sub-fondurile se adreseaza tuturor profilurilor de risc, fiind accesibile atat clientilor persoane fizice, cat si clientilor persoane juridice. "Fiecare investitor va putea sa-si alcatuiasca un portofoliu, in primul rand, in functie de orizontul de investitie si de gradul de risc pe care si-l poate asuma.

Fiecare sub-fond are o politica si o strategie proprii de investitie", a explicat, pentru Adevarul, Dan Mihail Nicu, presedintele SG Asset Management.

Banii romanilor, plasati pe pietele mature si emergente

Investitorii pot alege astfel intre compartimente ale fondului care plaseaza banii in actiuni sau in obligatiuni. "Spre exemplu, cei care vor sa investeasca in actiuni, pot opta pentru compartimentul dedicat pietelor emergente, care sunt mai volatile, sau pentru compartimentul axat pe pietele mature, precum Statele Unite", precizeaza Dan Nicu.

In acelasi timp, pot fi realizate si plasamente in obligatiuni. In ultimul caz, presedintele SGAM Romania atrage atentia ca volatilitatea redusa implica asteptari de performanta mai scazute comparativ cu plasamentele in actiuni.

Prin plasamentele in SGAM Fund, investitorii pot beneficia de potentialul de crestere a companiilor cotate din Statele Unite, Zona Euro si Japonia, dar si de dinamica economiei din China sau Europa Centrala si de Est. In acelasi timp, fondul face plasamente si in companii cu expunere pe sectoare economice - metale pretioase si energie.

Integral in Adevarul