PNL si PSD vor continua sa joace sceneta normalitatii si astazi, tot la Cotroceni, unde este programata o intalnire a presedintelui interimar cu toate partidele parlamentare si cu guvernatorul BNR Mugur Isarescu. Si aici este programata o lovitura de imagine: adoptarea Legii ANI, prin consensul formatiunilor din Legislativ.

PNL si PSD pregatesc retragerea trupelor din Irak pana de Craciun, asa cum a promis premierul Calin Popescu Tariceanu. Conform unor surse, retragerea soldatilor romani ar putea fi decisa chiar saptamana viitoare, la o sedinta a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.

Legislatia in vigoare prevede ca aceasta chestiune trebuie aprobata de catre Parlament, cu avizul CSAT. Pana acum, presedintele Traian Basescu a blocat orice discutie pe aceasta tema in cadrul Consiliului, unde deciziile se iau prin consens.

Cum Basescu nu mai este la Cotroceni, iar presedintele interimar Nicolae Vacaroiu este favorabil, ca si PSD, partidul din care face parte, retragerii din Irak, CSAT isi va putea da avizul favorabil initiativei liberale.

Se va organiza si o dezbatere in Parlament pe aceasta tema, dar ea va fi pur formala, intrucat mai toate partidele reprezentate in Legislativ o sustin, cu exceptia PD si a PLD, fidele pozitiei lui Basescu. Drept urmare, Parlamentul va stabili un calendar al retragerii din Irak, dupa discutii cu aliatii, in special cu Statele Unite.

Ministrii Apararii si de Externe, Teodor Melescanu si Adrian Cioroianu, au fost deja abilitati de premier sa transmita intentia de retragere din Irak partenerilor straini ai Romaniei.

O alta mutare de sah la adresa lui Basescu este numirea noului director al SIE, cel mai probabil in persoana lui Mihnea Constantinescu, fostul sef de Cabinet al lui Tariceanu, agreat si de PSD.

Integral in Gandul