Ne-am deplasat cu el la politie, unde s-a „predat” de bunavoie. Chipul sau nu e canit de praful de carbune, subteranul ii e ceva strain, nu-si lumineaza drumul cu lampasul si nici nu trage dupa el vreo ranga.

De fapt, barbatul care l-a alergat acum o saptamana pe liderul PIN Cozmin Gusa, dinspre Piata Universitatii spre Intercontinental, nu este miner. Asta desi in plangerea sa, citata de Mediafax, Gusa arata ca „persoanele care au folosit violenta sunt (...) mineri”.

Ioan Chiran s-a nascut la Bucuresti, din parinti maramureseni, si are 61 de ani. De cateva zeci de ani, sculpteaza in lemn si restaureaza mobilier vechi si foarte vechi.

Cu specializari si opere de arta refacute in tara, dar si la Stuttgart, Roma, Milano, Paris, Nantes si Montreal, „inspaimantatorul” Chiran a stabilit, fara sa vrea, si o premiera: „golanul” a alergat el insusi politicianul roman si nu invers, cum era moda in anii ‘90.

Inainte sa se duca la politie, el a explicat pentru EVZ: „Am plecat de acasa cu troleibuzul, cu tinta sa ma duc la Sala Dalles, la un anticariat. In Piata, desi era multimea stransa, am trecut, fara sa zabovesc, si am privit din mers ce se intampla”.

Pe acest traseu, s-ar fi succedat insa mai multe intamplari. „La cinci-sase metri de „intalnirea” mea cu Gusa, eu am facut un comentariu spre cineva din multime, vizavi de prezenta lipsita de sens a acestuia in zona. Atunci, un tip mi-a tras un „capac”, de la spate si a fugit.

Nu i-am vazut fata, dar avea cam 1,65-1,68 m. Gusa era inconjurat de camere TV. M-am dus la el si se pare ca l-am intrebat de ce a venit. In acel moment am primit o lovitura zdravana in dreptul rinichiului de la un alt tip, apoi un picior la gioale.”

"Am crezut ca a dat Gusa"

Acesta ar fi momentul in care si-a pierdut cumpatul. „Eu am crezut sincer ca a dat Gusa, asa ca l-am impins si eu pe el. Rapid, am mai primit un picior la gioale, de la un tanar. Gusa era flancat. Aici e a doua oara in care il imping pe Gusa. Intre noi s-a interpus o femeie, iar cineva mi-a soptit la ureche ca, daca nu sunt cuminte, ma gaureste. M-am uitat dupa el, era un zdrahon la 1,85 m. Am simtit

intr-adevar ca eram impuns cu ceva contondent si, pe acest fundal, mi-a scapat Gusa”, sustine restauratorul.

A fost „scanteia” care a dus la episodul TV in care Chiran pare ca-l loveste pe Gusa, undeva in zona umarului. „Eu am incercat sa merg dupa el si am intins mana, vrand sa-l prind de guler, ca sa continuam asa-zisul dialog. De remarcat rasul permanent sarcastic al lui Gusa si flegmatic, dispretuitor. N-am reusit si el a plecat, luat de unul mare, pe care

l-a prezentat ca fiind de la „servicii speciale”. Si au fugit spre Inter.” In cele din urma, Chiran a plecat spre anticariat. „Mi-am continuat drumul, dar n-am luat nicio carte.”

La declaratii

Ioan Chiran, din Piata Universitatii la Sectia 1

Ioan Chiran a ajuns aseara, in jurul orei 18.00, la sediul Politiei Capitalei. Aici a ramas insa foarte putin timp, iar dupa numai zece minute restauratorul a parasit incinta, insotit de cativa politisti care l-au condus la Sectia 1, pentru declaratii complete.

El le-a spus oamenilor legii ca regreta cele intamplate. Urmeaza sa fie cercetat „pentru lovire sau alte infractiuni”. Asa cum s-a mai intamplat, cel mai probabil Chiran risca sa se aleaga cu o amenda.

Decembrie 1989

Fronda fata de Ceausescu

Chiran ste casatorit cu o fosta profesoara de limba romana si are doua fete care traiesc in Italia. Este specializat pe sculptura manuala si restaurare lemn si mobiler. In anul 1977 a condus o echipa de sculptori-restauratori in cadrul unui proiect privind catapeteasma Catedralei „Sf. Ioan Botezatorul” din Montreal.

„Am restaurat si renovat muzeul din cadrul Palatului Patriarhal”. Pana in anul 1990, a fost angajat la Muzeul Satului din Capitala. La Revolutie nu a iesit, dar isi aminteste cum i-a aratat ceva „cu un deget” lui Ceausescu cand acesta a trecut pe strada lui.

Interviu

"Regret gestul. Mi-am pierdut cumpatul"

EVZ: Cum explicati gestul pe care l-ati facut in Piata Universitatii?

Ioan Chiran: Ceea ce s-a intamplat e un lucru care pe mine nu ma caracterizeaza. Sincer, regret acest lucru. Pe de alta parte, mi-am pierdut cumpatul pentru ca, in acea gramada de oameni, am fost lovit, am primit mai multe lovituri sub centura, si la propriu, si la figurat.

Ati fost pana acum cautat de politie? Ati primit vreo citatie?

Nu.

De ce l-ati abordat pe domnul Cozmin Gusa?

Voiam, sincer, sa-l intreb de ce a venit. De ce, cand stia ca acolo e o manifestare pro-Basescu? De fapt, chiar ne intersectaseram. Eu mergeam spre anticariatul de la Dalles, el venea in Piata, flancat de televiziuni.

Ulterior, ati fost etichetat drept un "miner drogat".

Nu cunosc acest fenomen. E aberant. Eu apreciez minerii, mai putin pe cei care au venit sa „planteze flori”.

Apropo, ati vazut, in acea zi, mineri in Piata Universitatii?

Subliniez, eu eram doar in trecere, dar nici asa nu i-am vazut. Cel putin, nu ca in 1990.

integral in EvZ