Dr. Savlovschi s-a prezentat in 1998 la concursul pentru ocuparea postului de sef de lucrari la Clinica Chirurgie Digestiva Superioara a Spitalului Universitar Bucuresti.

Inscrierea la concurs presupunea - drept conditii obligatorii - prezentarea documentelor care sa ateste calitatea de autor al unor articole publicate in reviste de specialitate si calitatea de coautor la cel putin un capitol de carte de profil din cele 10 solicitate. Initial, cererea de inscriere la concurs a doctorului Savlovschi a fost respinsa de prof. dr.

Serban Georgescu, pe atunci secretar stiintific al Rectoratului UMF "Carol Davila".

Motivul: "Nu prezinta nici o publicatie in reviste medicale si o contributie de carte de aparitie in anul 1999" (conform cererii

26105/22). Ulterior a aparut o mentiune - si anume "cinci articole si atat". Dosarul a fost admis cu

mentiunea "sub rezerva prezentarii cartii pana la data finalizarii concursului". Carte care nu a fost niciodata prezentata. Conform adeverintei nr. 749 din 29 decembrie 1998 (pagina 56 din dosar), eliberata de Editura Medicala (semnatura apartine prof. Oproiu), se certifica faptul ca dr.

Costel Savlovschi de la Spitalul Universitar Bucuresti este coautor al lucrarii "Chirurgia peretelui abdominal - laparoscopie", sub redactia D. Sabau, Sorin Oprescu, Florin Iordache, care se afla intr-o stare editoriala avansata.

Cartea, care a vazut lumina tiparului in 2000, a aparut cu un titlu modificat, "Elemente de chirurgie miniinvaziva si laparoscopica a defectelor parietale abdominale" (Editura Medicala ISBN 973-39-0401-5, 2000), cu aceeasi componenta subredactionala. Prima suspiciune de frauda - pentru ca este vorba despre cu totul altceva decat actele la dosar.

Neregulile au continuat cu adaugarea la dosar a unui numar de 10 articole de specialitate care nu au fost niciodata publicate cu adevarat. Astfel, lucrarea "Leiomioamele esofagului" apare ca fiind publicata in revista "Chirurgie", vol. XXXVII, nr. 5, septembrie-octombrie 1988.

Lucrarea xerocopiata a fost practic suprapusa peste cea reala, care se numeste de fapt "Autotransplantul degetului II al piciorului pentru reconstructia unui deget lung de mana. Tehnica de microchirurgie", publicata la aceeasi pagina, dar cu un colectiv de coautori diferit.

Din nepasare, cel care s-a ocupat de "inlocuire", a copiat si fragmentul de text de pe pagina anterioara, care se regaseste identic pe cele doua materiale (falsul si originalul). Aceasta creatie a conf. savlovschi se intalneste in alte opt pagini, care sunt introduse corect din punct de vedere al numarului de pagina indicat.

integral in Romania Libera