Corespondenta din Frankfurt

Scandal in Germania: carne spurcata in farfuriile consumatorilor

de Manola Romalo, Frankfurt     HotNews.ro
Vineri, 27 aprilie 2007, 0:00


Carnati preparati din carne stricata

Dupa catastrofa provocata de „boala vacii nebune” la nivel comunitar (1986-2000), Uniunea Europeana a emis in 2001 regulamente mai stricte pentru controlul alimentar. Cu toate acestea, traficul de carne stricata continua in UE. A demonstrat-o ancheta politie germane, care a descoperit ca nemtii au consumat carne veche si de patru ani.

Cadavre de animale procesate industrial

La 16 aprilie, moderatorul emisiunii de investigatie „Report” a avertizat spectatorii, ca imaginile servite dupa masa de seara vor fi indigeste. Dintr-o remorca, vite moarte sunt tarate - impreuna cu animale inca „vii” - in antreul plin de sange al unui abator. Dupa o razie la 12 aprilie, Procuratura din Oldenburg a deschis o ancheta penala.

Abatorul se afla si in 2004 in vizorul anchetatorilor. Procuroarea declara in emisiune ca sefii societatii sunt suspectati de infractiuni impotriva legislatiei alimentare. Firma a procesat sute de tone de carne din animale ranite, bolnave si chiar din cadavre. Carne vanduta pentru consum...

Ce inghit consumatorii?

In septembrie 2006, politia a gasit 100 tone de carne „veche, ranceda, cu miros ciudat spurcata” in depozite frigorifice din Bavaria. Mai multe tone au fost deja vandute in Uniunea Europeana, au declarat anchetatorii. In Regensburg, 37 tone primite din Olanda erau gata de imbarcarea spre Hong Kong. Carnea veche de 4 ani (!) se vindea cu etichete false. Un fost angajat a confirmat ca marfa fusese etichetata de mai multe ori.

Din noiembrie 2005 pana pe 24 aprilie, de la Munchen la Hamburg - mai rar in fosta RDG - au fost descoperite circa 6 000 tone de „carne spurcata” (germ. „Gammelfleisch”), in abatoare, fabrici de procesare, supermarket-uri, cantine, restaurante. Metodele criminale de procesare a carnii sunt dezvaluite, in general, de actuali sau fosti angajati.

Matthias Wolfschmidt, Foodwatch

Control administrativ ineficace

Nemtii maninca in mod traditional multa carne: 61,1 kg carne de persoana/an, carne de porc (39,5 kg/an), de pui (10,8 kg) si de vaca/vitel (8,8 kg), potrivit Centralei de Piete si Preturi (2005).

Desi in 2006 consumul a regresat, cifra de afaceri a industriei de profil a crescut la 17,2 miliarde euro (+ 3,3 %), a declarat in martie Asociatia Producatorilor de Carne (Foodwatch).

„Daca autoritatile de stat nu remarca (sic!) mii de tone de carne avariata, vanduta drept proaspata cu etichete falsificate, atunci e legitim sa ne intrebam cat de eficace este sistemul de control”, afirma cunoscutul chimist alimentar Udo Pollmer in emisiunea „Pofta buna!” (Radio Berlin).

„Marii procesatori de carne si vanzatorii intermediari isi muta marfa de colo-colo, cautand depozite ieftine”, spune un medic veterinar. „Carnea veche, stricata, se vinde unde bate mai putin la ochi. In Europa de Est sau la societati europene, care cauta marfa ieftina pentru productia de carnati..”

Fabricantii neutralizeaza mirosul, adaugand condimente tari...Asociatia Taranilor Germani critica ineficienta instantelor. „In Germania, comerciantii s-au specializat in achizitionare de carne perimata. Dar autoritatile controleaza prea rar majoritatea grosistilor.” In decembrie 2006, intr-un depozit din Frankfurt au fost descoperite zeci de tone de carne ranceda. Cu 9 angajati, cum poate controla administratia locala 840 de producatori?

Cine respecta legile este pedepsit

Fructe si legume cu pesticide in cantitati ilegale, „acrylamida” - substanta cancerigena - in cartofi prajiti industriali si biscuiti, oua cu nicotina, constituie numai cateva dintre fraudele descoperite in perioada 2005-2007. Cum se pot reduce escrocheriile?

„Asa cum este organizat in Germania, respectiv in Europa, sistemul il pedepseste pe cel care respecta legile. Fiindca produsele sanatoase sunt mai scumpe fata de cele dubioase.

In plus, se distrug locuri de munca: cand lucrezi repede si ieftin, nu ai nevoie de personal calificat,” ne-a declarat expertul veterinar Matthias Wolfschmidt, vice-presedintele organizatiei Foodwatch.

Infiintata in 2002 „pentru a da o voce consumatorului”, specialistii organizatiei au scos la iveala numeroase scandaluri alimentare.

Transparenta este dusmana fraudelor

Acest tip de economie criminala poate fi eradicat numai daca reteaua alimentara devine transparenta. Foodwatch cere autoritatilor sa publice rezultatele controalelor si numele intreprinderii frauduloase. Trebuie cunoscute tipul de alimente comercializate, datele si adresantii.

„In momentul de fata, intreprinzatorul este pedepsit numai ca persoana privata. Ca sa aiba efect, amenzile trebuie sa fie proportionale cu cifra de afaceri, astfel incat escrocheriile sa nu renteze”, afirma Wolfschmidt.

Guvernul a promulgat o noua lege „de informare a consumatorilor”, dar si aceasta este ineficace. Din motiv de „secret profesional”, firmele si/sau administratiile nu au obligatia sa publice detalii relevante. Consecinte? Acum cateva zile, ziarele germane relatau cu brio un caz „original”.

Problema politica nerezolvata

O intreprindere din Bavaria, producatoare de carne congelata, a fost inchisa in februarie, pentru ca pe portile sale ieseau cantitati mari de carne cu garantia expirata. Autoritatile i-au acordat din nou licenta UE, iar firma a (re)inceput activitatea pe 23 aprilie. Cum este posibil? Societatea din Illertissen (Bavaria) si-a schimbat numele si a luat un nou director administrativ.

Autoritatile oraselului au declarat ca „acesta nu are antecedente penale, posedand o mare experienta deoarece a condus ani de zile un depozit frigorific.” Functionarii au omis sa spuna ca „noul director” a fost angajat timp 30 de ani - pana in decembrie 2006 - la societatea cu bucluc. Potrivit unor surse, este omul de paie al fostei conduceri.

„Autoritatea de la Bruxelles poat cel mult sa ia sub lupa administratiile nationale”, spune Friedrich Wilhelm Graefe zu Baringdorf, vicepresedintele Consiliului pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala in Parlamentul European, membru in Partidul Ecologic german.

„Noi am cerut sa se realizeze controale la ambele capete ale filierei, la producator si la vanzator. Trasabilitatea trebuie neaparat scoasa din anonimat - factor decisiv pentru frauda. Clientul oricarui restaurant, cantina, etc. trebuie sa primeasca, la cerere, adresa producatorului. In domeniul ecologic, transparenta este principiul de baza. Cu numele sau, producatorul garanteaza carne sanatoasa pentru oameni.”






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


300 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    Daca in Germania....ce-o fi in Romania!!! (Vineri, 27 aprilie 2007, 8:36)

    Pink Panther [anonim]

    !
  • 0 (0 voturi)    
    Lebarbusten (Vineri, 27 aprilie 2007, 9:41)

    Butonel Mufa [anonim]

    Da pisi !
  • 0 (0 voturi)    
    Mancati sanatos! (Vineri, 27 aprilie 2007, 11:07)

    Vocea [anonim]

    Ar fi fost si mai interesant articolul daca se adauga informatia privitoare la cantitatile de carne importate din Germania de catre multe companii din Romania producatoare de preparate din carne. Si atunci sa vedeti ca sunteti printre cei vizati de a cumpara si inghiti deseurile lor...
  • 0 (0 voturi)    
    Vai de noi, codasi Europei! (Vineri, 27 aprilie 2007, 11:17)

    Taranul din UE [anonim]

    Oare de ce calitate sunt alimentele super ieftine, care distrug productia autohtona?!

    Eu nu mai am voie sa sacrific purcelusul meu, pentru ca nu indeplinesc conditiile impuse de UE! (mai precis atunci eu nu o sa mai cumpere mizeria din UE)
    Nu am voie sa vand cateva kilograme vecinilor, pentru ca nu indeplinesc conditiile impuse de UE! (mai precis atunci ei nu o sa mai cumpere mizeria din UE)

    etc...
  • 0 (0 voturi)    
    Real,- (Vineri, 27 aprilie 2007, 11:20)

    caz real [anonim]

    La supermarketul Real se vinde in mod curent somon (afumat, placa) alterat si apoi fiert, la pretul de "numai" 60 RON/kg, alaturi de somon inca nealterat care costa cu 5 RON mai mult.
  • 0 (0 voturi)    
    No comment! (Vineri, 27 aprilie 2007, 11:21)

    Siegchen [anonim]

    No comment... si eu am trait in Germania si am vazut etichete dublate, asa ca din pacate, atunci cand am vazut si in Romania nu am mai fost surprinsa...
  • 0 (0 voturi)    
    In Romania e mai bine! (Vineri, 27 aprilie 2007, 11:26)

    Vandramas [anonim]

    Porcii crescuti si injunghiati in curtea taranului, asa neigenic cum or fi, sunt de 10 ori mai siguri pentru sanatate! La fel gainilie si puii, la fel ouale... Taranul nostru nu mananca porcarii si gunoaie. Sunca facuta de el e din carne adevarata, legumele lui sunt adevarate. Asta vrem sa europenizam noi...
  • 0 (0 voturi)    
    Scandal in Germania?!!! (Vineri, 27 aprilie 2007, 12:59)

    valex [anonim]

    Inca un efect al dezinformarii/proastei informari. Si in Romania au fost (acum mult mai rar) situatii asemanatoare, dar nu la o scara atat de mare - mii de tone!!. Avem idiotul obicei de a ne uita la cei din vest, mai ales la nemti, ca la niste divinitati supreme in domeniul calitatii. Complet fals. In Romania, calitatea alimentelor fabricate cu mat. prima locala este mult mai buna decat cea din multe tari din vest. Stiu pentru ca am mancat in multe din aceste tari (de la piata, din magazine si in restaurante). Concret: in Italia la Castrocaro Terme in aprilie 2005 am intrat intr-o macelarie si mi-a venit rau (sunt rezistent!) de la mirosul de stricat al carnii. In vitrina frigorifica (care nu functiona!) zaceau kile de carne de vita vinetie, putind ingrozitor... Deci Pink Panther, mai atent(a) cu ce postezi!!
  • 0 (0 voturi)    
    Valul nationalismului.... (Vineri, 27 aprilie 2007, 18:05)

    Pink Panther [anonim]

    Credeti voi cu adevarat ca intr-o tara unde (aproape) totul pute a murdarie, prostie sau delasare calitatea mancarii este mai buna decat in tarile dezvoltate?

    Si inca ceva: nu amestecati procesarea industriala de care este vorba cu modul traditional. Eu ma refer doar la industrie!

    Eu am fost plecat destul de mult pe acolo si pot sa spun ca acolo gasesti calitate foarte buna, buna si proasta.
    La noi gasesti doar buna, proasta si foarte proasta!

    Sau poate n-ati mai incercat de mult un cremwursti care inroseste apa.

    Eu cumpar mancare mai scumpa in speranta ca totusi exista si motivatie in spatele pretului. Dar nu sunt convins de asta.
    In Franta si Germania as fi mult mai sigur ca pretul reflecta calitatea.

    Prin '90 se spunea ca noi romanii vom face si vom drege ca n-am putut din cauza comunismului dar de fapt.....am ajuns tot in coada. Suntem peste tot in coada: accidente mortale, boli cardiovasculare, speranta de viata, nivel de trai.
    Dar ne consideram tari ca stiam sa suflam in jigloare si sa mesterim la Dacia 1300.

    Si atentie: nu vesticii sunt de vina ca nu am intrat pregatiti in UE! Uitati-va inainte la parlamentarii si guvernul care trebuia sa se pregateasca inainte dar n-au facut nimic.
    Noi am intrat intr-un club unde sunt niste reguli pe care nu putem sa le indeplinim. Clubul este de vina? Sau noi?
  • 0 (0 voturi)    
    Armasarul ecologist (Marţi, 1 mai 2007, 12:26)

    econom [anonim]

    Produsele "sanatoase"? Cam cum le poti distinge de celelalte, caci ambalajele oricum iti iau ochii la ambele, doar daca nu cauti cu lumanarea semnuletul verde sau sectorul ECO din magazin. Unde bagi mana mai adanc in portofel.

    Asa-numitul scandal alimentar din Germania nu are proportiile date de mass-media, care din carnea congelata pentru chebab din depozitul din Bavaria cu termen de garantie depasit (oricum o ingheata sa tina cativa ani, cu garantie, dupa niste procedee verificate si f. interesante) a facut "un armasar" in campania lor ecologista.

    Oricat s-ar bate toba pe produsele de la mama lor natura, sfintite cu apa ecologica si piparate la pret, suntem mult prea multi in lume si toti flamanzi zilnic, iar agricultura si zootehnia traditionala nu pot asigura necesarul global.

    P.S. Campaniile si produsele ecologiste sunt subventionate de UE.
  • 0 (0 voturi)    
    Consumatori informati (Miercuri, 2 mai 2007, 15:17)

    mr [anonim]

    1. Uniunea Europeana nu subventioneaza campanii. Nici pentru produse ecologice. Agricultorii tarilor comunitare primesc subventii in raport cu tipul de agricultura, suprafata terenurilor, numarul de animale, etc.
    2. Agricultorii bio poseda in general suprafete mici si mijlocii, subventiile sunt proportionalel. Actualmente, in tarile occidentale, productia de fructe si legume bio (3 % suprafata in EU), este insuficienta in raport cu cererile consumatorilor. Distribuitorii importa masiv.
    3. In tarile comunitare, labelul ecologic national, obligatoriu pe fiecare produs, trebuie sa fie "usor reperabil". Uniunea Europeana are intentia sa introduca in 2009, un "logo ecologic" comunitar.
    4. In Germania si Franta, publicul larg se informeaza in principal din presa si mass-media. Editurile publica din ce in ce mai mult teme bio-stiintifice, de la schimbariea climei la arhitectura ecologica, dezvoltarea durabila, biodiversitate, etc. scrise de experti talentati. Stiintele ecologice sunt in curricula multor universitati. Institutele ecologice au de cele mai multe ori publicatii proprii. Organizatiile neguvernamentale cu proprii agronomi, biologi, chimisti etc. publica brosuri, tin conferinte si...realizeaza campanii de informare.

Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by