In timp ce in unele tari precum Finlanda, Spania sau Suedia, femeile se bucura de o prezenta considerabila la guvernare, Romania ramane singurul stat din Uniunea Europeana care are un guvern exclusiv masculin.

Desi primul cabinet Tariceanu avea in componenta mai multi ministri femei - Monica Macovei, Sulfina Barbu, Mona Musca, Anca Boagiu - actualul guvern remaniat nu mai cuprinde nici o femeie intr-o functie de ministru. In schimb, Finlanda se bucura in continuare de un guvern majoritar feminin, unde numarul ministrelor este aproape dublu fata de cel al barbatilor.

In peste 60% din statele europene, ministrii din zona sociala sunt femei. Actualul cancelar german Angela Merkel sau candidata la presedintia Frantei Segolene Royal au ocupat, la un moment dat, o functie de ministru al mediului. Potrivit analistilor europeni, femeile pot conduce mai bine decat barbatii ministerele de zona sociala, de egalitatea de sanse, sanatate, educatie sau mediu.

Finlanda pare sa stea bine la capitolul acesta; exista un procent considerabil de femei care au pozitii de conducere. In Parlament, 38% din reprezentanti sunt femei. Finlandezele s-au implicat in politica inca din 1906, cand au primit drept de vot si posibilitatea de a candida in alegeri. Drept exemplu ramane actualul presedinte, Tarja Halonen.

Matti Vanhanen, premierul Finlandei

Pana sa ajunga in functia de sef de stat, Halonen a fost parlamentar (1984-2000), ministrul Afacerilor Sociale (1987-1990), ministrul Justitiei (1990-1991), ministrul Cooperarii Nordice (1989-1991) si ministrul Afacerilor Externe (1995-2000). Ea ramane in storia tarii ca fiind una dintre cele mai puternice femei, un adevarat exemplu pentru toti.

Echipa guvernamentala din Finlanda - 65% feminina

Premierul finlandez, Matti Vanhanen a format un nou guvern de centru-dreapta compus pentru prima oara in majoritate din femei. Noul cabinet rezultat din alegerile legislative din 18 martie 2007 are 13 ministri femei si sapte ministri barbati. Guvernul de centru-stinga, care si-a incheiat la inceputul acestui an mandatul, era compus din zece ministri barbati si opt ministri femei.

Femeile sint titulare ale portofoliilor Agriculturii, Transporturilor, Sanatatii, Mediului Inconjurator, Internelor, Educatiei, Justitiei, Muncii, Afacerilor Europene si Imigratiei.

Astrid Thors

Astrid Thors, nascuta pe data de 6 noiembrie 1957, ocupa in prezent functia de ministru Imigratiei si Afacerilor Europene, in al doilea cabinet a lui Matti Vanhanen. In varsta de 49 de ani, Thors este licentiata in drept si a fost aleasa reprezentant al Finlandei in Parlamentul European. A candidat la alegerile din 2007 din partea Partidului Popular Suedez.

Paula Lehtomaki, in varsta de 34 de ani. si-a inceput cariera politica in 1996, cand a fost aleasa in Consiliul orasului Kuhmo. In 1999 a obtinut un loc in Parlamentul Finlandez, fiind realeasa in aceasta functie si in 2003. In 2002 a fost desemnata vice-presedinte al Partidului de Centru.

In aprilie 2004 a fost investita in functia de Ministru pentru Comert Exterior si Dezvoltare, devenind cel mai tanar ministru din primul cabinet al lui Matti Vanhanen. In noul cabinet, ocupa functia de ministru al Mediului.

Tuija Brax

Tuija Kaarina Brax , in varsta de 42 de ani, este membru in Parlamentul finlandez, reprezentand Liga Verde, partidul ecologist finlandez. A fost aleasa pentru prima data in Parlament in 1995. Este, de asemenea, membra a Consiliului Municipal Helsinki din 1993 si este implicata activ in diferite organizatii de sport profesionist.

Brax si-a obtinut licenta in Drept la Universitatea din Helsinki. Este casatorita cu Antti Brax si impreuna au doi copii, Aarni si Arttu, de 14 si respectiv 10 ani. In prezent, ocupa functia de ministru al Justitiei.

Tarja Cronberg, in varsta de 63 de ani, a fost aleasa membru al Parlamentului finlandez in 2003, reprezentand Liga Verde si apoi presedinte al partidului sau in 2005. Este licentiata in stiinte tehnice, iar de-a lungul timpului a ocupat mai multe functii de conducere in economie si educatie. De asemenea, Cronberg a fost directorul Institutului de Cercetare de la Copenhaga. In prezent este ministrul finlandez al Muncii.

Surse: Finnish_Council.com, wikipedia.org