Banca Comerciala Romana (BCR) a obtinut un profit de 62 de milioane euro in primul trimestru al acestui an, potrivit rezultatelor financiare prezentate luni, 30 aprilie, 2007. Aceasta inseamna o crestere cu 9,6% fata de perioada similara din 2006. In total, Erste Bank a inregistrat un profit net de 302,1 milioane euro, un nou maxim trimestrial pentru grupul austriac.

Initial, banca austriaca a prezentat doar rezultatele inregistrate de BCR in cadul grupului, fara a se referi la toata banca in ansamblu.

Rezultate Erste

Profitul net al bancii austriece a inregistrat un nou nivel maxim in acest prim trimestru, ajungand la 302,1 milioane euro. Acest nivel corespunde unei cresteri de 25,1%, comparativ cu primul trimestru din 2006. Pe segmentul venituri, toate componentele au cunoscut o imbunatatire - chiar si dupa eliminarea primelor efecte ale consolidarii BCR.

Astfel, grupul Erste Bank a inregistrat cresteri considerabile ale veniturilor nete din dobanzi (+7,7%), veniturilor nete din comisioane (+15,0%), precum si ale rezultatelor din tranzactii (+14,8%). Comparativ cu 31 decembrie 2006, valoarea totala a activelor a crescut cu 4,9% de la 181,7 miliarde euro (la 31 decembrie 2006, BCR facea deja parte din Grupul Erste Bank) pana la 190,6 miliarde euro.

Estimari Erste pentru 2007

Tinta de crestere a profitului net in 2007 este de cel putin 25%. “Este un obiectiv pe care ne-am bucura sa-l putem confirma pe fondul unor rezultate excelente obtinute in primul trimestru”, a subliniat Treichl. Ne-am planificat de asemenea ca in 2008 si 2009 sa obtinem o crestere de peste 20% a profitului net.

In aprilie 2007, agentia de rating Moody’s a imbunatatit rating-ul pe termen lung al Erste Bank de la A+ la AA3. In acelasi timp, Rating-ul de Putere Financiara a fost redus de la C+ la C, datorita faptului ca agentia de rating a operat unele modificari in metodologia de evaluare.

"Am inceput anul financiar 2007 in forta si am marcat in acest mod tendinta pentru urmatoarele trimestre ale acestui an", a declarat Andreas Treichl, presedintele Erste Bank, referitor la rezultatele trimestriale.

Rezultate BCR

Profitul net al Bancii Comerciale (BCR) in primul trimestru a atins suma de 62 milioane euro, datorita unei cresteri sustinute a creditarii. Din aceasta suma, bancii austriece i-a revenit 44,3 milioane euro. Rezultatul operational al BCR a fost de 83.3 milioane euro in primul trimestru al anului.

Estimari BCR pentru 2007

BCR ar putea avea o crestere a profitului net de 40% in 2007, inainte de scaderea cheltuielilor asociate restructurarii, potrivit estimarilor realizate de Erste. Ceea ce ar insemna un profit net de 300 de milioane de euro pe anul in curs, cat cel inregistrat de banca mama in acest prim trimestru.

Volumul de credite al BCR ar putea creste cu 7.5%, in raport cu anul trecut, pana la 8.4 miliarde euro. Acest lucru se datoreaza, in principal, “cresterii creditarii”, a “introducerii unor produse noi adaptate standardelor grupului Erste Bank” si a unei “cresteri economice a Romaniei care ar putea depasi asteptarile”.

Prioritati

Prioritatile grupului austriac pentru acest an vizeaza banca din Romania, dar si activitatile din Ucraina si din tara mama. "Anul acesta, prioritatile noastre vizeaza integrarea BCR in Grupul Erste Bank, extinderea subsidiarei din Ucraina si implementarea noii structuri organizationale.

In acelasi timp, vom continua sa ne concentram asupra componentelor generatoare de profit, ceea ce se reflecta in cresterea spectaculoasa a afacerilor din segmentul retail si cel ipotecar din Austria", a subliniat Treichl.