Sergentul major Ioan Constantin, dintr-o subunitate din trupele romane dislocate in Afganistan, a suferit un incident pe timpul executarii unei misiuni de patrulare in provincia Herat, a anuntat, marti, Ministerul Apararii Nationale, intr-un comunicat de presa primit la redactie.

El a fost ranit la un ochi in timpul unei explozii care a avut loc in zona de operatiuni a militarilor romani, a declarat pentru HotNews.ro, maiorul Romeo Feraru.

Herat a fost, pe parcursul ultimelor zile, scena unor confruntari violente intre fortele NATO si talibani, despre care politia locala afirma ca s-ar fi soldat cu 30 de morti in randul civililor, dupa cum relateaza BBC.

Militarul roman a fost evacuat la spitalul militar spaniol din Herat unde i s-a facut o incizie pentru a i se vindeca hematomul de la ochi. Vederea nu i-a fost afectata, ne-a precizat Feraru.

Potrivit medicilor, militarul va putea reveni in misiune in circa 4-5 zile.

In zona exploziei actionau sase militari romani. Niciunul nu a fost ranit, a adaugat maiorul Feraru.

Confruntari sangeroase in zona, incepand de vineri

Potrivit politiei din provincia Herat si a guvernului afgan, cel putin 30 de civili, inclusiv femei si copii, si-au pierdut viata in ultimele lupte dintre fortele NATO si talibani inregistrate in regiune, relateaza BBC.

Aceeasi sursa citeaza si oficialitati NATO, potrivit carora in confruntarile de vineri si duminica au fost ucisi 135 de luptatori talibani.

NATO anuntase luni ca a folosit atacuri terestre si aeriene impotriva pozitiilor talibane din districtul Shindand si ca nu a primit informatii in legatura cu existenta unor victime in randul civililor.

Postul de televiziune Antena 3 a anuntat marti seara ca un nou atac a avut loc asupra unei coloane a trupelor americane si romane, intr-o alta provincie din Irak, dar, potrivit primelor informatii, nu s-au inregistrat victime.