In luna septembrie 2005, alro a platit o valiza de bani, 4 milioane de dolari, pentru ca Energy Holding sa renunte la calitatea de intermediar pentru energia ieftina de la Hidroelectrica. Toata lumea a inteles ca Energy Holding a primit banii si pentru ca a renuntat la o parte din energia ieftina de la Hidroelectrica.

Aceasta impresie a fost sustinuta si in comunicatele publice ale companiei Energy Holding:

"Precizam ca, in conditiile in care Alro nu avea dreptul sa rezilieze acest contract, ambele parti au ajuns la o intelegere, suma platita de catre Alro companiei Energy Holding reprezentand, in primul rand, o compensatie pentru incetarea inainte de termen a contractului, care insa acopera doar partial pierderea pe care Energy Holding a suferit-o prin renuntarea la acest consumator eligibil, atat in plan comercial, cat si ca imagine".

In realitate, renuntarea la contractul de furnizare a energiei catre Alro a adus castiguri nemasurate Energy Holding, cu sprijinul conducerii Hidroelectrica.

Firma controlata de Buzaianu a continuat sa primeasca si in lunile urmatoare aceeasi cantitate de energie ieftina, cum primise si pana atunci, doar ca a vandut-o cu mult mai scump, la export, decat o vindea lui Alro. Pana la momentul ruperii contractului cu Alro, Energy Holding a primit de la Hidrolectrica in medie 400.000 MWh lunar, ne-au marturisit surse din cadrul institutiei.

Urmare ruperii "contra cost" a contractului cu Alro, cantitatea de energie ieftina primita de Energy Holding s-a diminuat in luna octombrie la mai putin de 185.000 de MWh, ALRO primind "restul" de aproape 250.000 MWh. Surpriza insa, in lunile noiembrie si decembrie ale anului 2005, Energy Holding a recuperat handicapul pentru care primise "valiza" cu 4 milioane de dolari.

Potrivit rezolutiei procurorilor in Dosarul Energiei, Hidroelectrica ar fi pierdut in 2004 si 2005 circa 47 milioane de dolari in favoarea Energy Holding doar din vanzarea electricitatii la pret mai mic decat costul de productie.

Integral in Romania Libera