Oligopolurile au profitat de mecanismele slabe ale competitiei si si-au impartit intre ele piata auto, industria cimentului, siderurgia, industria tutunului. Liviu Voinea arata cum intelegerile informale intre marii jucatori au afectat consumatorul final.

In Statele Unite peste 90% din PIB se creeaza in sfera intreprinderilor mici si mijlocii, iar in Romania numai 50%.

Credeti ca Romania este o tara dominata de oligopoluri? Se verifica definitia oligopolului: acea structura a pietei in care exista un numar mic de producatori (ofertanti) si un numar mare de cumparatori, intre producatori se desfasoara o concurenta monopolista, intre consumatori - o concurenta perfecta, deciziile firmelor sunt interdependente?

La cursul pe care-l predau la SNSPA cer in fiecare semestru studentilor mei sa-mi demonstreze ca exista o piata cu concurenta libera in Romania si cine reuseste primeste nota 10. Sunt foarte rare exemplele de piete cu libera competitie la noi. In Romania functioneaza circa 500.000 de firme, dar cele care conteaza nu trec de 3.000. Restul, adunate, nu stiu daca contribuie la PIB cu 1%.

Apropo de studentii dv, pe o piata cu adevarat concurentiala resursele sunt alocate de piata, nu (re)distribuite de bugetul statului. Nu vi se pare ca in Romania bugetul are un rol mult prea mare in repartizarea resurselor?

Sigur, este un punct in care se vede si acest lucru. Ajutoarele de stat despre care crezusem la un moment dat ca intrasera pe o panta descendenta au ajuns din nou sa creasca in 2006. Dupa o reducere sub 2% din PIB, cred ca au trecut iarasi de 3% din PIB.

Va referiti la faptul ca, la inceputul lunii decembrie 2006, statul avea inca excedent bugetar, pe care daca-l plasa la CEC incasa dobanzi. Lipsa de concurenta se poate demonstra pe baza relatiei preturi-salarii? Ce va spun preturile din Romania - 60% din media UE-27 - cand se raporteaza la veniturile romanilor - 15% din media comunitara?

In primul rand, exista foarte multi bani negri - avem 15% din veniturile UE-27, platim preturi de 60% din media europeana si totusi nu ne confruntam cu miscari de strada. In al doilea rand, este o dovada de crestere economica profund dezechilibrata.

Desi un bun se scumpeste, banii negri din afara ma ajuta sa-l comercializez in aceeasi cantitate, ceea ce permite majorarea vanzarilor si, implicit, contribuie la cresterea economica. Cunosc multi oameni, inclusiv colegi de-ai mei, care apreciaza emigratia romaneasca si se bazeaza pe banii negri din strainatate pentru finantarea deficitului extern.

Practic, ne bucuram ca economia noastra de la suprafata e finantata de economia subterana din alte tari in care lucreaza romani.

Integral in Saptamana Financiara