Maior sustine ca demersul lui Coldea de a cere informatii despre cei trei judecatori ai Custii Constitutionale a fost perfect justificat, acesta incercand doar sa verifice situatii relatate de presa, din care reiesea ca SRI ar fi incalcat legea.

Potrivit Buletinului informativ al SRI prezentat de Maior, situatiile reieseau din cateva declaratii ale liderului PIN, Cozmin Gusa, care afirmase ca doi judecatori ai CCR ar fi fost informatori ai Securitatii.

Ancheta a fost declansata dupa ce, in 19 aprilie, liderul PSD, Mircea Geoana, l-a acuzat pe Traian Basescu ca ar fi cerut SRI si SIE informatii compromitatoare despre trei judecatori de la Curtea Constitutionala. Geoana a prezentat, in acest sens, doua bilete atribuite lui Florian Coldea, director adjunct al SRI, si a cerut demisia conducerii SRI.

Geoana sustine ca notitele ar fi dovada incercarii lui Traian Basescu de a-i influenta pe judecatorii Curtii, tocmai cand acestia trebuiau sa se pronunte daca seful statului a incalcat Constitutia.

Directorul adjunct al SRI, Florian Coldea, sustine ca documentele prezentate de Mircea Geoana, intr-o conferinta de presa, sunt „notite de birou, neclasificate”.

Tot miercuri, Comisia parlamentara de control a SRI continua audierile in acest caz. Florian Coldea este asteptat la comisie impreuna cu adjunctul Ionel Marin, seful Directiei Juridice, Matei Marin, seful Directiei de Protectie Interna, Puiu Gheorghe si seful Inspectoratului pentru managementul resurselor informationale, Marin Ionita.

Concluziile anchetei preliminare au fost prezentate de George Maior acum trei zile, intr-o emisiune televizata. El a declarat ca Florian Coldea nu a facut politie politica si ca nu a actionat la solicitarea lui Traian Basescu pentru a cauta informatii compromitatoare despre judecatorii Curtii.