Dupa plecarea lui Heinrich von Pierer, directorul consiliul de control, Klaus Kleinfeld, seful Siemens, a fost obligat sa-si dea demisia. Pe 25 aprilie, la numai o saptamana dupa ce Pierer a parasit definitiv concernul, Kleinfeld a declarat ca nu doreste sa-si prelungeasca contractul, valabil pana la 30 septembrie.

Cu o zi inainte, noul sef - Gerhard Cromme, urmasul lui Pierer, anunta intr-un comunicat de presa neobisnuit de acid ca membrii directiei au decis ca nu vor prelungi contractul dlui Kleinfeld.

Motive? Siemens a primit un raport de la biroul „Debevois & Plimpton”, insarcinat din decembrie 2006 cu ancheta interna. Avocatii americani au apreciat ca la ora actuala nu exista probe potrivit carora dr. Kleinfeld ar fi avut un „comportament incorect”.

Totusi, considerand importanta acuzatiilor, „exista indicii care aduc mari riscuri potentiale pentru Siemens AG”.

Autoritatile SUA urmaresc atent in ce fel directia germana clarifica acuzatiile. Potrivit „Compliance Magazin” (30.04. 2007), Cromme a declarat: „Prelungirea contractului dr. Klaus Kleinfeld la ora actuala nu este necesara din punct de vedere legal si nici recomandabila”. Ar insemna „riscuri majore pentru concern si actionari.”

Sfarsitul unui campion

Kleinfeld, fost sef al companiei in Statele Unite (2001-2003), s-a intors la Munchen in 2004, preluand postul de director general Siemens, (487.000 angajati in intreaga lume.) Inconjurat de o trupa de specialisti PR, incearca sa-si creeze „imaginea” managerului de tip nou: dinamic, optimist, flexibil.

Cu toate ca rezultatele financiare sunt pozitive, atitudinea sa profesionala nu a intrunit unanimitatea ierarhiei de varf, relateaza Suddeutsche Zeitung (28/29.04.2007).

Dupa ce Siemens a renuntat la divizia de telefonie mobila deficitara, rezultatul achizitiei de catre societatea BenQ (Taiwan), s-a soldat cu un dezastru. Managerii de la centrala din Munchen au recunoscut propriile greselile, salariatii au platit oalele sparte. In urma falimentului, BenQ a concediat angajatii.

In toiul crizei, Kleinfeld pretinde un salariu mai mare cu 30 %, de 3,6 milioane euro. Dupa reactii iritate, amana cateva luni. Preocupat de „imagine”, cere departamentului PR sa-i retuseze o fotografie oficiala: ceasul costisitor a disparut.

Criza Siemens

Scandalul Siemens a fost subiectul cel mai mediatizat din ultimele sase luni (vezi site-ul Siemens.de). A scos la iveala o retea de coruptie implementata la mijlocul anilor ’80. Plati dubioase de peste 200 milioane euro (Siemens a recunoscut 420 milioane) serveau la finantarea unor „case negre”.

Din care managerii Siemens plateau spaga unor politicieni, pentru achizitionarea de comenzi.

Pe langa Germania, justitia face anchete - printre altele - in Italia, Elvetia, Lichtenstein, Grecia si Rusia. La Bucuresti, Societatea Romana de Radiodifuziune asteapta de aproape doi ani verificarea a noua contracte dubioase. Pe lista se afla si Forte Company SA, cumparata intre timp de Siemens Services, boboc local.

In actuala editie, saptamanalul „Der Spiegel" (Nr. 18/30.04.07) descrie un nou indiciu. Intr-un email din 24 aprilie 2004, un manager il informeaza pe Klaus Kleinfeld, seful consiliului de conducere, despre amenintarile unui samsar din Arabia Saudita. Datorita rezilierii contractului inainte de termen, cere cateva milioane de euro.

In caz contrar, va trimite biroului de control bursier SEC (Securities and Exchange Commission) documente explozive. Siemens ii da 50 milioane de euro, deconteaza oficial 17 milioane.

In SUA, ministerul Justitiei si SEC au deschis o ancheta. Din 2001 Siemens este cotata la bursa americana. In caz de frauda, autoritatile ii pot retrage accesul. O data pe „lista neagra” oficiala, nu mai are dreptul sa participa la licitatiile publice.

Consumatorii inselati

„Prin aceste metode criminale, un concern face bani fara sa fie performant, fiindca elimina concurenta. In teorie, sistemul concurential ar trebui sa reduca preturile. Dar unde nu exista concurenta, predomina monopolul. Compania care cere preturi sau tarife monopoliste, are posibilitatea sa le adauge banii de mita, platiti pentru obtinerea de comenzi, ” ne-a declarat prof. Hans See, expert anticoruptie, presedintele Business Crime Control.

„Clientul de stat se dezbara de preturile supra-incarcate pe umerii contribuabilului. In final, consumatorul plateste in pret/tarif, si suma de mita. In plus, pierde o parte din puterea sa de achizitie.”

Restructurare la orizont

Acum cateva zile, in consiliul de control Siemens, a aparut un nou trio: Joseph Ackermann, seful Deutsche Bank, fost protagonist al afacerii Mannesmann, Gerhard Cromme, seful unei comisii guvernamentale si Henning Schulte-Noelle, director in consiliul de control la Allianz. Vineri, 20 aprilie, au intalnit la Berlin crema managerilor germani. Cine va fi noul sef Siemens?

Wolfgang Reizle, fost director general la BMW, ulterior Ford si actualmentele Linde AG, a refuzat propunerea, relateaza Financial Times Germania (24.04.07). Pe langa autohtoni, exista o serie de candidati externi. Gerhard Cromme ar putea schimba intreaga organizare.

In momentul de fata, „aceleasi sute de manageri isi arunca mingea unul altuia” (Der Spiegel). Daca n-au avut habar de „toata murdaria interna”, sunt inutili. In caz ca stiau, vor zbura oricum.