Birourile permanente ale celor doua camere legislative au decis la ora 13.00 sa convoace azi plenul reunit al Parlamentului, la ora 15.30.

Pe ordinea de zi a sedintei se afla ratificarea Acordului semnat cu SUA pe 6 decembrie 2006 privind activitatile fortelor Statelor Unite stationate pe teritoriul Romaniei si numirea oficiala lui Cristian Diaconescu la sefia Comisiei parlamentare de control a SIE.

Sedinta a inceput prin titularizarea lui Diaconescu, iar apoi premierul Calin Popescu Tariceanu a prezentat premisele semnarii acordului cu SUA.

Cu exceptia PRM, toate celelalte partide au declarat ca vor vota "pentru" acordul cu SUA. Pentru ratificarea acordului e nevoie de votul a 235 de parlamentari. Votul pentru titlul hotararii a relevat faptul ca in sala se afla 285 de parlamentari.

Declaratii de la tribuna

Norica Nicolai, senator PNL

Acordul a fost intens si serios negociat de Romania, pus in concordanta cu standardele NATO si nu va influenta politiciele cu statele vecine. PNL va vota acest acord.

Cristian Radulescu, liderul grupului parlamentar PD

Este o incarcatura istorica in acest moment si acest document. Acum 20 de ani era un vis si nici macar nu aveam curajul sa visam la asa ceva. Este rezultatul unui efort intens, remarca pe care as vrea sa o fac este ca aceasta notificare este facuta de presedintele iterimar Nicolae Vacaroiu in urma unui memorandum venit de la Melescanu. Puteau sa fie alte semnaturi... dincolo de patimile politice, conteaza acest memorandum si semnarea lui.

Lucian Bolcas, deputat PRM

Apreciez atmosfera de normalitate in care se desfasoara aceste lucrari. Trecand de la idea unui moment istoric, la ideea unui moment important, ne aflam intr-un moment de mare responsabilitate a noastra, a celor care votam. Mi se pare anacronic ca in acest an 2007 o tara membra a UE sa ceara prezenta trupelor americane pe teritoriu sau.

Este foarte grav ca Romania poate deveni un stat tampon intre doua mari puteri nucleare.

Toro T. Tibor, deputat UDMR

Relatia si parteneriatul startegic sunt piloni importanti ai strategiei de securitate. Din pacate Parlamentul nu a avut ocazia de dezbatere asupra acestei strategii de securitate nationala, dar acest document face parte parte din aceasta strategie si este important. Din acest motiv vom vota ‘pentru’.

Petru Calian, deputat PC

Romania are nevoie de siguranta cand discutam despre siguranta. Romania este tratata ca un partener al SUA si trebuie sa-si duca la indeplinire sarcinile. Vom vota aceasta hotarare.