Directorul general al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), Nicolae Sterghiu, a declarat, ieri, ca au mai ramas aproximativ 300.000 de fermieri, care trebuie sa-si depuna cererea, pana la 15 mai 2007, pentru banii europeni acordati pentru terenul agricol.

Potrivit datelor furnizate de APIA, miercuri, pana la 30 aprilie 2007, au fost depuse 901.403 cereri pentru o suprafata de 6.135.160 hectare de teren agricol.

"Au mai ramas circa 300.000 de fermieri pe care ii asteptam sa depuna cererea pentru plati directe. Nu cred ca este nevoie sa prelungim termenul pentru primirea acestor cereri, deoarece cu o medie de 20.000 de solicitari pe zi vom termina la timp", a spus Sterghiu.

Ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remes, a declarat, vineri, ca termenul de depunere a cererilor pentru bani europeni nu va fi prelungit, chiar daca ministrul anunta, in urma cu o saptamana, ca va solicita prelungirea acestui termen. "Vom munci pe branci, vom recupera intarzierile, deci nu este nevoie sa mai prelungim termenul", a spus, vineri, ministrul Agriculturii.

Banii vor fi primiti incepand cu 1 decembrie 2007

Pentru a beneficia de plata directa la hectar, fermierul trebuie sa indeplineasca o serie de conditii. Astfel, cand depune cererea, fermierul trebuie sa arate, cu documente, ca are deschis un cont bancar, deoarece regula europeana stabileste ca banii se acorda doar daca solicitantul are cont bancar.

Mai mult, fermierul trebuie sa dispuna de o suprafata de teren agricol de cel putin un hectar, care sa fie inscrisa in Registrul Fermelor. De asemenea, parcelele agricole nu sunt eligibile daca au o suprafata mai mica de 0,3 hectare.

Integral in Curierul National