Pe data de 10 mai va fi votat de catre Parlamentul European (PE) regulamentul referitor la reducerea cu pana la 70% a tarifelor de roaming in UE. Regulamentul de reducere a tarifelor la roaming a fost propus de Comisia Europeana (CE). Votul va fi precedat de o dezbatere publica pe 9 mai ce va avea loc tot in cadrul Parlamentul European.

Este posibil ca pana la vara sa fie definitivat cadrul legal pentru ieftinirea roaming-ului, potrivit Viviane Reding, comisarul european pentru societate informationala si media.

Plafoane maxime pentru roaming

La mijlocul lunii aprilie, comitetul pentru Industrie al Parlamentului European a votat pentru impunerea unui plafon pentru tarifele de roaming percepute la utilizarea serviciilor de telefonie mobila in statele UE.

Tariful maxim pentru initierea unor apeluri in strainatate a fost stabilit la 40 de eurocenti pe minut, iar limita de pret propusa pentru receptionarea apelurilor este de 15 eurocenti pe minut. Propunerea adoptata mai prevede ca toti utilizatorii sa beneficieze in mod automat de reducerea preturilor.

Romania si Bulgaria - excluse initial de pe harta roaming-ului ieftin

La finele lunii martie, europarlamentarul grec Katerina Batzeli a depus un amendament prin care solicita ca o eventuala decizie a Comisiei de miscsorare a tarifelor convorbirilor in roaming sa nu se aplice si in cazul Romaniei si Bulgariei.

"Pietele din Romania si Bulgaria sunt relativ imature si necesita investitii substantiale in retele. De asemenea, aceasta este si o masura de protejare a intereselor consumatorilor”, declara pe 23 martie Katerina Batzeli. Totusi, aceasta masura nu a fost sprijinita de restul parlamentarilor, iar amendamentul a cazut.