Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit prognoza privind nivelul inflatiei pentru 2007, a declarat vineri Mugur Isarescu, guvernatorul bancii centrale, la prezentarea Raportului trimestrial asupra inflatiei, informeaza NewsIn. Astfel, BNR anticipeaza un nivel al inflatiei decembrie 2007-decembrie 2006 de 3,7%, in scadere cu 0,9% fata de prognozele precedente.

In acelasi timp insa, BNR a majorat cu 0,1% nivelul prognozat al inflatiei pentru 2008, de la 4,1%, la 4,2%. BNR estima in februarie ca rata anuala a inflatiei va ajunge la 4,6% in decembrie 2007, respectiv 4,1% la sfarsitul lui 2008. Mugur Isarescu a precizat ca ne vom incadra in intervalul de inflatie pentru acest an, de 3-5%.

Motivele diminuarii inflatiei peste prognoza initiala

Isarescu a precizat ca revizuirea in scadere a inflatiei se bazeaza pe evolutia acesteia in primele trei luni ale anului, cand preturile au crescut cu 0,66% mai putin decat proiectase BNR. In primele trei luni ale anului, procesul de dezinflatie a fost mai accentuat decat cel estimat, inflatia fiind la sfarsitul lunii martie la 3,66%.

Printre factorii care au generat performantele bune se numara impactul pe care l-au avut asupra preturilor aplicarea politicii agricole comune si a tarifului vamal comun. De asemenea, reducerea preturilor la combustibili, climatul concurential favorabil si intarirea monedei nationale au reprezentat alte motive pentru diminuarea peste asteptari a inflatiei.

Tensiunile politice nu au influentat pana acum piata monetara

Tensiunile politice nu au generat un impact negativ asupra pietei valutare si monetare. Totusi, acestea raman un factor de risc major asupra inflatiei. Alti factori care ar putea influenta negativ inflatia sunt: cresterile salariale, adancirea deficitului de cont curent si adancirea datoriei externe.