Pe data de 5 mai se implinesc 15 ani de cand companiile Id Software si Apogee au creat Wolfenstein 3D, primul "3D first-person shooter", tehnica ce a produs o adevarata revolutie in istoria jocurilor pe calculator.

Utilizatorii au fost fascinati de asemanarea dintre realitate si jocuri, fiecare generatie de astfel de programe introducand noi elemente care sa captiveze jucatorul, creandu-i o adevarata dependenta de lumea virtuala.

Daca in anii ‘70-’ 80 jocurile erau bazate aproape exclusiv pe text, ele au capatat incet-incet un aspect realist prin introducerea elementelor grafice si sonore.

Adevarata explozie a fenomenului "PC gaming" a avut insa loc la inceputul deceniului trecut, odata cu dezvoltarea graficii tridimensionale, un rol-cheie avandu-l inovatiile jocurilor de "omorat monstri".

Urmasul lui Wolfenstein 3D a fost Doom, urmat de diverse alte titluri la fel de cunoscute: Heretic, Hexen, Duke Nukem, Quake si altele, iar jocurile simulatoare de Formula 1 precum Grand Prix sau Need for Speed tineau si ele pasul, oferind grafica si gameplay din ce in ce mai realiste.

Cu dezvoltarea Internetului, au urmat "revolutiile" Half-Life, Counter Strike, ultimele titluri Quake si seria Unreal Turnament, dedicate jocurilor multiplayer.

Iar pe viitor, cateva jocuri care vor fi lansate in 2007 si 2008 planuiesc sa adauge o apropiere mult mai buna a fizicii din joc de realitate si tactici gameplay traditionalului stil FPS de joc.

Wolfenstein 3D

Wolfenstein 3D, taticul a tuturor jocurilor first person shooter (FPS) moderne, a fost creat de John Romero, co-fondator al compania Id Software si publicat de firma Apogee Software pe data de 5 mai 1992. Jocul il are ca erou principal pe soldatul BJ Blazkowicz, care este prizonier intr-o inchisoare nazista. Misiunea lui e simpla - sa omoare gardienii si sa evadeze.

Decorul e destul de autentic: tablourile cu Hitler, zvasticile si simbolurile germane din cel de al doilea razboi mondial ii vor tine companie eroului de-a lungul jocului. Muzica din fundal creeaza o atmosfera minunata, iar tipetele gardienilor nazisti sigur te vor face sa tresari din cand in cand.

Wolfenstein a produs o adevarata isterie in randul consumatorilor, jocul fiind primul care a beneficiat de un motor grafic capabil sa prezinte o lume cu adevarat tridimensionala de calitate. Texte, sunete, inamici, arme, toate la un loc creeaza o atmosfera unica, ce poate fi cu greu redata chiar si in ziua de astazi cand se pot crea jocuri superioare din punct de vedere tehnologic.

Doom

Doom, unul dintre jocurile produse de firma Id Software in 1993, face parte din seria 3D inceputa in 1992 cu Wolfenstein si continuata de Id si alti producatori prin Quake, Return to Castle Wolfenstein sau Half-Life.

Jocul, de domeniul stiintifico-fantastic, are un scenariu simplu unde gamerii sunt ghidati catre laboratoarele martiene unde trebuie rezolvat misterul invaziei masive care atinge proportii infernale. Armele pe care jucatorii le au la dispozitie sunt destul de variate, de la mitraliere pana la armament radioactiv.

Doom si toate episoadele care i-au urmat reprezinta unul dintre cele mai cunoscute jocuri pentru PC aparute vreodata, inregistrand vanzari de zeci de milioane de copii in intreaga lume. Inca mai exista oameni care joaca cu placere Doom 2, acest fapt fiind demonstrat si de numeroasele site-uri de Internet care creeaza conversii si imbunatatiri, pentru a aduce grafica la standardele actuale.

Half-Life

Half-Life, creat de Valve Software si distribuit de Sierra Studios, a fost lansat pe 19 noiembrie 1998 pentru calculatoare personale cu Microsoft Windows. Jocul science-fiction ruleaza pe un motor grafic Quake puternic modificat. Cu 8 milioane de copii vandute de la lansare, Half-Life a devenit rapid cel mai bine vandut joc FPS al tuturor timpurilor.

Jocul a fost mai tarziu lansat pentru PlayStation 2 pe 15 noiembrie 2001, fiind creat si un port Sega Dreamcast, dar anulat la doar doua saptamani dupa lansare.

In Half-Life, jucatorii isi asuma rolul lui Gordon Freeman, un doctor de fizica teoretica, care trebuie sa isi croiasca drumul printr-un complex de cercetare infestat de extraterestrii si atacat de soldati. Jocul a fost primul FPS care prezinta o poveste spusa in intregime in joc si in timp real, fara folosirea scenetelor video.

Laudat de critici pentru prezentarea sa si a numeroaselor secvente programate, Half-Life a castigat peste 50 de premii Jocul Anului si a fost numit "cel mai bun joc pe calculator al timpurilor" de revista PC Gamer in editiile noiembrie 1999, octombrie 2001 si aprilie 2005.

Jocul a influentat crearea altor FPS-uri in anii urmatori dupa lansare, si este adesea citat ca fiind revolutionar in genul sau. Continuarea acestuia, Half-Life 2, a aparut in 2004.

Kingpin: Life of Crime

Kingpin: Life of Crime, creat de Xatrix si publicat in iunie 1999 de firma Interplay, face parte dintr-un nou soi "stilistic" din categoria FPS 3D, explorand lumea "mafiei de cartier". Jocul are 6 locatii in care jucatorul trebuie sa ajunga indeplinind obiectivele acestora. Cele 4 modele incluse in joc au fiecare atacuri speciale precum si un traseu anume.

Jucatorul poate comunica cu echipa, formand mici tactici de diversiune a inamicilor, precum si diferite modalitati de protejare a personajului principal. Inamicii sunt bine pregatiti si vor ataca fara oprire indiferent de consecinte.

Din coloana sonora a jocului fac parte si trei melodii ale trupei rapp „Cypress Hill”, incluse pe al patrulea CD al grupului: 16 Men Till There's No Men Left, Checkmate si Lightning Strikes.

Quake

Quake, lansat in anul 1996 de catre iD Software, creatorii lui Doom, a fost primul joc din celebra serie de jocuri ce-i poarta numele.

Poate fi spus ca primul Quake a impins majoritatea hardware-ului PC-urilor la limitele lor, datorita continutului nemaivazut pana atunci pe care il oferea: 3D environment-uri texturate complexe, inamici modelati cu poligoni, care aveau o anumita inteligenta, etc.

Mixtura sa de fantezie horror cu actiune shooter 3D a fost o departajare majora de celelalte jocuri, cu o tema mai putin intunecata, ale timpului.

Putin probabil ca cei care au jucat vreodata Quake sa uite de "coltosi" consacrati de acest joc, culminand cu unul dintre cei mai periculosi "coltosi" comuni, temutul Shambler.

Jocul, impreuna cu cele trei urmari ale lui, Quake II, Quake III Arena si Quake 4, s-au vandut in milioane de copii. In 2005, s-a produs o versiune de Quake pentru telefoane mobile.

Quake a beneficiat de o muzica compusa de catre Trent Reznor, legendarul solist al trupei rock Nine Inch Nails.

Call of Duty

Call of Duty, produs de Activision si dezvoltat de Infinity Ward, este unul dintre recentele jocuri 3D care a facut furori in peste tot in lume. Lansat pe data de 19 Octombrie 2003, Call of Duty este unul dintre cele mai tipice jocuri first-person shooter, bazat pe un motor grafic de Quake III.

Jocul de razboi simuleaza infanteria si armele combinate al celui de-al Doilea Razboi Mondial.

O continuare, Call of Duty 2, a fost dezvoltata de Infinity Ward si a fost lansata in Octombrie 2005. Jocul a fost un real succes, mai ales datorita graficii si a multiplelor module de joc: deathmatch, capture the flag, headquarter, s search and destroy si team deathmatch.

De asemenea, mai exista si jocuri Call of Duty pentru console, dar cu fire epice diferite, precum Call of Duty: Finest Hour de Spark Unlimited si Call of Duty 2: Big Red One,lansate de Gray Matter Interactive si Treyarch.

Jocul a primit si doua distinctii importante, unul dintre ele fiind, in 2003, premiul pentru arta si stiinta interactiva al Academiei de Stiinta din SUA.

Considerata ca ceva neobisnuit la mijlocul animlor ’70, piata jocurilor video s-a dezvoltat considerabil in ultimele doua decenii. Principalele companii de IT din Statele Unite, care se ocupau de crearea, publicarea si distribuirea jocurilor 3D, au inregistrat profituri record de peste 10 miliarde de dolari numai in anul 2006.

Surse: Wikipedia. org, mobygames.com, gamespot.com