Conform Ministerului de Interne, la 17.00, participarea la vot era de 75,11%, cu 2% mai mare decat recordul din primul tur.

In ciuda procentului imens, statistica participarii la scrutin la amiaza nu-i includea si pe actorii principali ai confruntarii electorale, conservatorul Nicolas Sarkozy si socialista Segolene Royal.

Cei doi candidati au votat simultan la ora 12.30, fiecare in circumscriptia in care isi au domiciliul oficial - Royal in mica localitate Melle, iar Sarkozy, in Neuilly-sur-Seine, una dintre suburbiile bogate ale Parisului.

Dispozitiv masiv de securitate

Desi, cu o ora inaintea inchiderii birourilor de vot, nu se semnalase niciun incident major, Ministerul de Interne francez a avut si o sarcina mai putin placuta decat aceea de a masura in procente entuziasmul votantilor.

Peste 3.000 de politisti au fost mobilizati la Paris si peste 15.000 in intreaga tara pentru a evita orice violente. Surse din politie au precizat pentru AFP ca exista riscul ca, in cartierele sarace, victoria prognozata de sondaje a lui Sarkozy sa fie prost receptata.

In timpul revoltelor din suburbii, din 2005, reprezentantul dreptei, pe atunci ministru de interne, i-a numit „gunoaie” pe tinerii revoltati din cauza somajului si a discriminarii.

Bucuresti

Francezii din Romania, cu toata familia la vot

Francezii din Romania au venit in numar mare ieri, la Ambasada Frantei, pe strada Biserica Amzei, sa-si voteze presedintele. La ora pranzului era coada la urna de vot si inca mai soseau alegatori.

Multi dintre ei au venit insotiti de intreaga familie, sot sau sotie, si copii. Pierre si Mireille au venit de la Pitesti special pentru a-si alege favoritul in cursa electorala.

Acesta este Nicolas Sarkozy, pentru ca, spune Pierre, „corespunde profilului de presedinte pe care il doresc, capabil sa schimbe lucrurile spre bine in Franta”.

Integral in Evz