Presedintele suspendat Traian Basescu, presedintele interimar, Nicolae Vacaroiu si premierul Calin Popescu Tariceanu i-au transmis, luni, mesaje de felicitare lui Nicolas Sarkozy pentru alegerea in fruntea Republicii Franceze. Traian Basescu l-a asigurat noul presedinte al Frantei de prietenia sa, si si-a exprimat dorinta de a-l intalni indata ce se va ivi ocazia.

De asemenea, in mesajul sau catre Sarkozy, Basescu a aratat ca "alegerea dumneavoastra ma bucura si din perspectiva cooperarii franco-romane. Vad in prezenta dumneavoastra la carma statului francez garantia innoirii relatiilor dintre tarile noastre care vor putea, astfel, sa dobandeasca un plus de substanta si dinamism politic".

La randul sau, primul ministru a si-a exprimat speranta ca Franta si Romania vor continua consolidarea cooperarii si colaborarii, atat in plan bilateral, cat si in cadrul institutiilor europene si euroatlantice din care fac parte.

La randul sau presedintele interimar si-a exprimat speranta ca in perioada mandatului lui Sarkozy vor fi generate noi oportunitati pentru dezvoltarea relatiilor de cooperare dintre Romania si Franta.

"Autoritatile romane vor acorda toata atentia valorificarii acestor oportunitati, urmarind, totodata, sa sustina dezvoltarea de initiative comune pentru avansarea proiectului de integrare europeana, de care Romania este profund atasata".

De altfel, Nicolas Sarkozy a primit mesaje de felicitare din toata lumea. Printre cei care i-au transmis felicitari se numara Angela Merkel, Jose Manuel Barroso, sefii de guverne din Danemarca, Spania, Italia, Marea Britanie, Israel, presedintele Egiptean, Hosni Mubarak dar si miscarea Hezbollah.

Nicolas Sarkozy a castigat duminica cursa pentru presedintia Frantei cu 53,06% din voturi, in timp ce contracandidata sa, socialista Segolene Royal a obtinut 46,94% din sufragii.