Produsul intern brut (PIB) real al Romaniei va avea o crestere de 6,3% in 2008, in scadere de la 7,7% in 2006, potrivit prognozei de primavara a Comisiei Europene (CE). “Se estimeaza ca activitatea industriala din Romania nu va fi afectata de obstacolele puse de integrarea tarii in Uniunea Europeana”, se afirma in prognoza bianuala a organismului european.

Cererea interna se va mentine pe un trend la fel de puternic. Atat consumul privat, cat si cel public se vor extinde. Cresterea consumului se va mentine din cauza majorarilor salariale si a extinderii creditelor.

Inflatie medie anuala de 4,5% in 2008

In aceeasi prognoza, CE face estimari si asupra altor indicatori macroeconomici. De exemplu, institutia europeana considera ca Inflatia medie anuala va scadea pana la 4,5% in 2008 in conditiile unei politici monetar relativ restrictiva.

In plus, ieftinirea importurilor, datorita aprecierii leului si o ajustare usoara a preturilor administrate pana la nivelele de recuperare a costurilor vor contribui la controlarea presiunilor inflationiste. Totusi, stimulentele fiscale, cresterea creditarii si evolutia salariilor din sectorul public ar putea pune presiuni asupra inflatiei.

Somajul scade

O alta estimare importanta se refera la somaj. Astfel, CE anticipeaza pentru 2007 si 2008 o crestere anuala a numarului de angajati cu 1%, ce-I drept, o crestere nu asa de mare ca-n 2006, dar peste cifrele modeste din 2004-2005, cand s-a inregistrat o majorare a numarului de angajati de doar 0,3%. Noi locuri de munca in sectorul privat se vor realiza pe fondul cresterii investitiilor straine.

Deficitul de cont curent

Cererea interna puternica, cauzata de expansiunea creditelor si de aprecierea leului, dar si marirea cheltuielilor bugetare vor contribui probabil la adancirea deficitului de cont curent. Acesta e estimat la 12,3% din PIB in 2008.