Angajatorii din Romania nu s-au aratat prea interesati de transmiterea registrelor cu proprii salariati catre Inspectoratele Teritoriale de Munca. Aceste registre, care sunt in format electronic, cuprind evidenta propriilor salariati si trebuiau trimise catre Inspectoratele Teritoriale de Munca pana la finele lunii martie.

Angajatorii romani nu s-au conformat in totalitate, chair daca puteau fi sanctionati cu amenzi. In plus, ei au mai beneficiat si de o perioada de gratie din partea autoritatilor: inca o luna fara a fi amendati! Adica, luna aprilie! Perioada de gratie care nu se afla in nici o prevedere legala. Din nefericire, din luna mai CHIAR incep amenzile. Si ele sunt intre 2.000 si 5.000 de lei.

Termen limita initial depasit. Il declar nul.

Conform HG 161/2006 actualizata, termenul de depunere a registrului general de evidenta a fost de 31 martie 2007 pentru angajatorii care au avut salariati la data de 31 decembrie 2006. Asadar, angajatorii trebuiau sa transmita registrul general de evidenta a salariatilor in format electronic catre Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) pana la finele lunii martie.

Totusi, putine localitati din Romania se pot lauda cu un procentaj bun la acest capitol. Si asta, in ciuda faptului ca angajatorii au mai beneficiat si de o perioada de gratie destul de consistenta: inca o luna. Adica toata luna aprilie, luna in care angajatorii au fost iertati de amenzile care li s-ar fi cuvenit. Perioada de gratie care nu se afla in nici o prevedere legala.

In fine, chiar si dupa aceasta luna, angajatorii tot nu s-au aratat prea constienti de indeplinirea acestei obligatiuni. Din nefericire, din mai CHIAR incep amenzile. Si ele sunt intre 2.000 si 5.000 de lei. De lei noi. Ar mai fi ceva de zis: sa speram ca luna mai nu va fi o noua “perioada de gratie”, cum s-a intamplat cu luna care tocmai a trecut.

Statistica privind depunerea registrelor

Potrivit legii, angajatorii trebuiau sa depuna registrele in cauza pana la sfarsitul lunii martie. Insa nici dupa ce au mai primit o luna cadou pe sub mana, ei tot nu s-au inghesuit sa completeze o aplicatie electronica. Electronica! Deci acum nu mai au de ce sa se planga de cozile de la ghisee.

Registrele puteau fi transmise online, iar autoritatile distribuisera o aplicatie electronica standard pentru a simplifica munca de completare a datelor.

Cateva exemple

Cu cateva zile inainte de finele lunii aprilie, in Hunedoara circa 75% din angajatori transmisesera aceste registre. In ceea ce priveste amenzile pentru cei care nu si-au indeplinit aceasta obligatie, citam: “Se vor aplica prevederile legale”. Cand? In Valcea, rata de transmitere online a registrului de catre angajator a fost de 75-80%. I.T.M.

Valcea nu a aplicat sanctiuni angajatorilor care nu au transmis registrul general de evidenta a salariatilor pana la data respectiva: finele lunii trecute. In judetul Alba au depus registrul electronic al salariatilor in jur de 65% din angajatorii din sectorul de stat si privat.

Evident, nici o amenda! Alte procente de transmitere a acestor registre cu cateva zile inainte de finele lunii aprilie: Iasi - 63%, Sibiu - 85%, Botosani - 50%, Vaslui - 70%, Arges - 70%, Cluj - 25%, Vrancea - 86%, etc.

Luna Aprilie - termen de gratie

Intrebate de eventualele amenzi pe care le-ar fi aplicat, mai toate ITM-urile chestionate ne-au precizat care sunt prevederile legale, anume ca sunt amenzi, si ne-au spus ca acestea vor fi aplicate. Dar ca pana acum (adica pana aproape de sfarsitul lunii trecute) nu au aplicat amenzi, desi termenul limita fusese depasit bine.

La Iasi ni se explica sincer: Inspectoratul Teritorial de Munca Iasi a acordat un "termen de gratie" angajatorilor care nu au reusit sa transmita registrul pana la 31.03.2007, stabilind ca nu va aplica amenzi contraventionale celor care vor depune registrul in luna aprilie.

Iar Clujul e si mai ferm: “incepand din data de 02.05.2007 se vor aplica amenzi pentru nedepunerea registrul general de evidenta al salariatilor in format electronic“. Motivarea lunii de gratie ar fi dificultatile intampinate de angajatori in completarea aplicatiei electronice transmise de autoritati. Care era la a doua versiune.

Din cauza ca prima versiune a aplicatiei electronice - numita Revisal 1.0.0 - a avut o serie de probleme, autoritatile au creat o a doua versiune - Revisal 2.0.6 - care ar fi eliminat o mare parte din aceste dificultati. Dar si cu aceasta a doua varianta, angajatorii tot ar fi avut timp berechet sa trimita registrele.

Amenzi de sute de milioane de lei

Un calcul minimal ar arata ca daca ar fi aplicate amenzi, la bugetul de stat ar fi ajuns sute de milioane de lei. Iar amenzile ar fi stimulat si pe ceilalti angajatori sa grabeasca indeplinirea acestei operatiuni. De exemplu, in Iasi sunt circa 12.000 de angajatori si doar 63% au trimis la data consemnata registrele repsective. Astfel, circa 7.500 au depus, restul de 4.500 ar fi pasibili de amenzi.

Amenzi ce ar insuma 9 milioane de lei. Un alt exemplu: la data de 23.04.2007 un numar de 4350 angajatori (din totalul de 17697) din Cluj au transmis registrul general de evidenta a salariatilor in format electronic. Nu au depus 13.347 de angajatori. Iar amenzile ar fi ajuns cam la 27 milioane de lei. Si ambele sume sunt calculate la amenda minima de 2.000 lei!

Cuvant de final

Un lucru clar ar mai fi de spus: angajatorii chiar ar trebui sa se grabeasca pentru a transmite aceste registre. Pentru ca autoritatile au fost mai mult decat intelegatoare de aceasta data. Iar acest fapt nu va continua la nesfarsit!