Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a transmis Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) un proiect de completare a Codului Bursei cu prevederi privind infiintarea unei noi categorii si autorizarea functionarii sistemului alternativ de tranzactionare.

Sistem alternativ de tranzactionare

BVB a solicitat infiintarea unei categorii suplimentare, a patra, aceasta urmand sa reuneasca companii performante transferate de pe fosta bursa Rasdaq, a declarat presedintele BVB, Septimiu Stoica.

"Bursa sustine ca anumite societati sa poata sa propulseze pe o categorie suplimentara denumita Rasdaq, pentru a pastra si brandul. Pe Rasdaq au fost multe companii listate.

Doar circa 150 au capacitatea sa faca performanta. Celelalte ar urma sa ramana pe sistemul alternativ de tranzactionare (ATS)", a aratat Stoica.

Conditiile de admitere

In prezent, piata reglementata la vedere administrata de BVB cuprinde trei sectoare, respectiv titlurile de capital, titlurile de credit si organismele de plasament colectiv.

Sectorul titlurilor de capital include categoriile 1, 2 si 3 pentru actiuni si, respectiv, drepturi, precum si categoria international, pentru fiecare din cele doua tipuri de valori mobiliare.

Pentru admiterea si mentinerea la primele doua categorii, pentru actiuni sunt solicitate anumite criterii legate de nivelul capitalurilor proprii, profitabilitate, lichiditate, istoric, plan de afaceri.

La Categoria 3 - actiuni vor fi admise atat valorile mobiliare ale societatilor dinamice, inovatoare si cu potential de crestere din domenii in plina dezvoltare, cat si titluri ale emitentilor care au, in

principiu, in obiectul de activitate, dezvoltarea de tehnologii noi si implementarea acestora in sectoare cum ar fi medicina, biotehnologia, agrotehnologia, telecomunicatiile si informatica.

Sistemul alternativ va cuprinde companii care nu indeplinesc criteriile legate de performantele financiare, lichiditate si alti indicatori, impuse pentru piata reglementata.

Tranzactionarea derivatelor, la avizare

Codul Bursei, care a intrat in vigoare in luna septembrie a anului trecut, include toate reglementarile aplicabile pietei spot (la vedere) si urmeaza sa fie completat si cu prevederi referitoare la piata la termen, respectiv tranzactionarea instrumentelor financiare derivate.

Regulile legate de tranzactionarea produselor derivate au fost transmise spre avizare CNVM.

Procedura de aprobare a Codului de catre CNVM a durat circa un an, neintelegerile dintre autoritatea pietei de capital si BVB culminand in luna septembrie a anului trecut, cand Comisia a solicitat obligativitatea inserarii in textul Codului a prevederilor ce tin de prevenirea si detectarea practicilor de manipulare a pietei.

"Pe Rasdaq au fost multe companii listate. Doar circa 150 au capacitatea sa faca performanta."

Septimiu Stoica,

presedintele BVB

Integral in Romania libera