Tony Blair, aflat la conducerea cabinetului britanic de circa zece ani, va face joi un anunt referitor la viitorul sau politic. El ar trebui sa anunte ca se retrage de la conducerea Partidului Laburist si, deci, din functia de premier, deoarece in Marea Britanie prim-ministrul este liderul partidului majoritar din Camera Comunelor.

Primul-ministru britanic urmeaza sa-i informeze pe colegii sai de cabinet ce intentii are, dar nu intr-o declaratie publica, a precizat un purtator de cuvant al Downing Street.

Tony Blair ar putea face anuntul in circumscriptia din care face parte, Sedgefield, din nord-vestul Angliei, in jurul pranzului.

Blair anunatse in 1 mai, ca in aceasta saptamana, va face un anunt „definitiv“ privind viitorul sau.

Presa britanica comenteaza pe larg acest asteptat eveniment. Cotidianul The Guardian isi intituleaza articolul "Astazi, inceputul sfarsitului" si scrie ca Blair va face anuntul retragerii sale la Durham's Trimdon Labour Club, in incaperea unde si-a lansat in iunie 1994 campania pentru a castiga conducerea partidului laburist.

Financial Times scrie ca Blair nu va parasi imediat puterea ci va cere astazi partidului Laburist sa caute un succesor pana in luna iulie de cand acesta nu va mai conduce guvernul.

Dupa 24 de ani de cariera politica, Tony Blair pune astazi capat acesteia, scrie Telegraph in editia online, sub titlul: "Anii lui Blair: un sir de ramas bun".

Blair declarase, in urma cu cateva zile, ca cel mai probabil ii va succeda ministrul de Finante, Gordon Brown.

Popularitatea sa este in continua scadere. Britanicii care ii vor demisia sunt nemultumiti, in principal, de interventia militara in Irak si de scandalurile de coruptie in care a fost implicat.