Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a finalizat negocierile cu grupul italian Enel pentru privatizarea Electrica Muntenia Sud, potrivit unui comunicat emis de AVAS. Contractul a fost avizat miercuri, 9 mai, de comisia pentru coordonarea procesului de privatizare, condusa de ministrul Economiei, Varujan Vosganian.

De asemenea, contractul urmeaza sa fie aprobat de catre actionari la finele saptamanii vitoare, dupa care va fi initiat un proiect de hotarare de Guvern privind finalizarea privatizarii.

"Comisia pentru coordonarea privatizarii s-a intrunit miercuri pentru a aviza contractul de privatizare a companiei Electrica Muntenia Sud, urmand ca pana la sfarsitul lunii mai sa fie prezentat Guvernului un proiect de hotarare privind incheierea privatizarii", a declarat vicepresedintele AVAS, Laszlo Gyerko.

Enel si Electrica Muntenia Sud

In vara anului trecut, grupul italian a fost desemnat castigator al procesului de privatizare a celei mai mari filiale a companiei Electrica. Enel a oferit 820 de milioane de euro pentru a prelua un pachet de 67,5% din actiunile distribuitorului de energie.

Enel va cumpara direct de la Electrica 50% din actiuni, urmand sa dobandeasca 67,5% din companie dupa ce va subscrie noi titluri in cadrul unei majorari de capital.

Privatizare cu scantei

Electrica a avut opt filiale, iar patru dintre ele au fost vandute in perioada 2004-2005. Electrica Banat si Electrica Dobrogea au fost cumparate tot de Enel, Electrica Oltenia a fost achizitionata de cehii de la CEZ, iar Electrica Moldova a intrat in proprietatea nemtilor de la E.ON.

A cincea filiala, Electrica Muntenia Sud a fost vanduta in iunie 2006 catre Enel, dar transferul companiei nu s-a realizat la termen. La inceputul acestui an, AVAS a prelungit cu 180 de zile, pana la 17 iulie, valabilitatea ofertei de vanzare a pachetului majoritar de actiuni a filialei Electrica. Aceasta a fost a doua si ultima prelungire, conform legii.

Daca transferul nu se va realzia pana la aceasta data de 17 iulie, procesul de privatizare ar fi fost reluat. In urma cu cateva saptamani, Ministrul Economiei si Finantelor a declarat ca intentioneaza sa privatizeze toti distribuitorii de energie, dar si complexurile energetice (Turcani, Rovinari si Craiova), pana la sfarsitul acestui an.