Ca sa-si puna omul din PNL la autoritatea de control, ministrul liberal al Transporturilor, Ludovic Orban, vrea sa fenteze legea functionarilor publici.

Ministrul Transportuilor, Ludovic Orban, l-a numit in urma cu doua zile pe Demirel Spiridon, vicepresedinte al PNL Sector 6, in functia de director general al Directiei de Monitorizare si Control a Ministerului Transporturilor.

Directia a aparut in urma reorganizarii fostului Minister al Transporturilor, Constructiilor si Turismului, in urma carei a fost elaborata si o noua organigrama. Ca urmare vechiul Corp de Control de la Transporturi a fost desfiintat si inlocuit cu Directia mentionata.

“Daca seful vostru (n.red. - Ion Mita) nu a vrut sa-si dea demisia, v-am desfiintat”, explica un fost angajat al Corpului modul in care Ludovic Orban si-a justificat masura.

La ora actuala, in Ministerul Transporturilor nu mai exista personal agajat care sa aiba atributii de control, cu exceptia sefului Directiei Monitorizare si Control, Demirel Spiridon. Toti cei 15 fosti angajati ai Corpului de Control au fost preluati de alte directii din Ministerul Transporturilor.

“Orban vrea sa politizele Transporturile”, acuza de asemenea fosti angajati ai Corpului. Potrivit acestora, ministrul Orbam doreste sa modifice statutul lor. “Orban vrea sa politizeze Transporturile si sa faca unele contracte de munca pe o perioada determinata.

De aceea a cerut de la Agentia Nationala a Functionarilor Publici, in urma cu doar citeva zile, schimbarea statutului angajatilor din Ministerul Transporturilor”, sustin acestia.

Legea functionarului public nu permite numirea unui membru al unui partid politic intr-o functie de raspundere intr-un minister. Mai mult, aceeasi lege specifica faptul ca functiile importante, de exercitare a autoritatii publice, intr-o institutie publica, trebuie ocupate de functionari publici. Mai mult cea de director general revine unui functionar public de conducere.

de Georgeta Ghidovat, Doru Cireasa

integral in Cotidianul