CSAT ar putea incerca sa rezolve saptamana viitoare, profitand de suspendarea lui Traian Basescu, trei probleme sensibile: numirea unui nou director al SIE, stabilirea unui calendar al retragerii din Irak si avizarea legilor sigurantei, in varianta guvernamentala. Totusi, Nicolae Vacaroiu nu vrea sa i se reproseze ca a abuzat de interimat.

Mapa pentru sedinta CSAT nu era inca aprobata la sfarsitul acestei saptamani. Ministrul apararii, Teodor Melescanu, a declarat ca Romania va discuta despre o posibila retragere din Irak la o reuniune care va avea loc in august.

"Romania trebuie sa acorde prioritatea cea mai mare participarii la operatiunile din Afganistan (...). Pe locul doi cred ca trebuie sa fie Balcanii de Vest, mai ales ca, in perioada imediat urmatoare, s-ar putea sa fie necesara o prezenta chiar si in Kosovo (...)

As pune pe locul trei Irakul, pentru ca aici situatia evolueaza in bine. Chiar in zona unde avem si noi trupe, in realitate, controlul a fost preluat de catre fortele armatei irakiene si de catre fortele de securitate", a declarat, joi, Melescanu. El a mai precizat, ieri, ca CSAT nu va fixa o data de retragere, ci va stabili un mandat de negociere cu aliatii.

Legile sigurantei, aproape de adoptare

CSAT va emite, in sedinta de marti, un punct de vedere asupra pachetului legislativ privind siguranta nationala, trecut recent de Camera Deputatilor prin adoptare tacita.

Liberalii si social-democratii au avut mai multe runde de negocieri pe marginea acestor legi, reusind sa ajunga la un acord partial, astfel incat actele normative sa poata fi promulgate de presedintele interimar Nicolae Vacaroiu.

Pachetul legislativ va intra marti dupa-amiaza in dezbaterea comisiilor de specialitate ale Senatului, unde ar putea suferi modificari minore.

Integral in Adevarul

de Bogdan Costache, Mircea Marian