Astazi este ultima zi in care agricultorii pot depune cererile prin care sa solicite sprijin financiar de la UE. Cu doua zile inainte de termenul-limita de depunere a cererilor pentru subventii europene, doar trei sferturi dintre fermieri au depus documentatia necesara.

Potrivit datelor Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, simbata, 12 mai, erau depuse doar 1.120.000 de cereri, reprezentind 75% din numarul total de fermieri care au dreptul la subventii europene. Dintre aceste cereri, erau inregistrate de functionarii APIA doar 772.000 de solicitari.

Situatia proasta il poate costa postul pe directorul general al APIA, care a scapat de restructurare la venirea noului ministru al Agriculturii, desi Nicolae Sterghiu a ajuns in fruntea Agentiei pentru ca era sustinut de PD.

Oricum, ministrul Decebal Traian Remes l-a avertizat pe Sterghiu ca, daca la 15 mai nu vor fi inregistrate toate cererile si din cauza aceasta fermierii nu isi vor putea primi banii de la UE, il va da afara. Sterghiu ne-a declarat ca, daca fermierii nu depun cererile pina azi, mai au la dispozitie 21 de zile, dar vor plati penalitati de 1% pe zi din subventia care li se cuvine.

integral in Cotidianul