Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, o suprafata de circa 210.000 hectare de culturi insamantate in toamna a fost afectata de seceta, reprezentand aproximativ 8% din totalul de 2,6 milioane de hectare cultivate in toamna anului trecut.

Premierul Calin Popescu Tariceanu i-a convocat, pentru astazi, la Palatul Victoria, pe ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remes, si pe reprezentantii Comitetului national pentru situatii de urgenta, pentru o analiza privind efectele secetei asupra culturilor agricole.

"Va fi o discutie in care vor fi analizate problemele cauzate de seceta si masurile ce trebuie luate pentru evitarea pagubelor in agricultura", au declarat surse ministeriale.

Seceta s-a accentuat in special in sudul si sud-estul tarii, conform datelor Agentiei Nationale de Meteorologie (ANM). Totodata, pentru perioada urmatoare se estimeaza ca deficitul de apa din sol sa se accentueze in zona de sud si sud-est, pe fondul cerintelor mari de apa ale plantelor aflate in faza de inspicare.

In partea de sud si sud-est a Romaniei, graul si orzul sunt culturile cele mai afectate de seceta din aceasta perioada.

Sindicalistii din agricultura estimeaza ca in curand pagubele provocate de seceta vor ajunge la 1.000 miliarde de lei vechi. Suprafetele contractate pentru irigatii in acest an totalizeaza circa 300.000 hectare, mai putin de jumatate din suprafata amenajata cu instalatii, de 700.000 hectare, intrucat fermierii nu isi permit tarifele, cuprinse intre 200.000 si 12 mil. lei vechi pentru 1.000 metri cubi de apa.

Mai mult de jumatate din productia de cereale a acestui an este deja compromisa de seceta, iar, daca nu va ploua in urmatoarele doua saptamani, procentul ar putea ajunge chiar la 80%, avertizeaza specialistii in agricultura. In afara de ogoarele parjolite, navigatia pe Dunare este si ea amenintata de scaderea cotelor apelor fluviului.

Deocamdata, alimentarea cu apa a oraselor se desfasoara normal, insa la tara nu putine sunt fantanile care au secat.

"Este dezastru, iar cei mai afectati sunt micii fermieri din zona de sud a tarii, care nu au posibilitatea de a iriga", ne-a declarat presedintele Federatiei Agrostar, stefan Nicolae.

Situatia este inrautatita si de faptul ca in acest an nu s-au acordat nici un fel de subventii. "Este anul cel mai critic pentru agricultura. Pana in prezent, pagubele sunt de 300 miliarde de lei vechi, dar in curand suma ar putea creste la 1.000 miliarde", a mai spus liderul sindical.

El a precizat ca pot aparea efecte in lant, mai ales in sectorul zootehnic. Efectele se vor resimti si la nivelul brutarilor, care vor fi nevoiti sa importe materia prima, adica graul. "Vom lua grau si din America daca va fi nevoie, insa costurile de transport se vor reflecta in pretul painii", ne-a declarat presedintele asociatiei patronale Rompan, Aurel Popescu.

El a precizat ca, in nici un caz, nu se pune problema unei crize a painii, pentru ca pe piata sunt sapte mari traderi de cereale, care vor asigura necesarul.

Daca seceta nu va fi atat de puternica si in restul Europei, pretul painii ar putea creste chiar nesemnificativ, deoarece cheltuielile de transport sunt mai reduse, iar taxele vamale zero.

Pe Dunare, situatia nu este deocamdata disperata, insa perspectivele nu sunt imbucuratoare. "Daca nu ploua cat mai curand, vor fi probleme serioase.

Deja in punctele critice ale fluviului convoaiele nu mai pot trece intregi, trebuind divizate, iar barjele nu mai pot fi incarcate la capacitate maxima", ne spune directorul executiv al Asociatiei Armatorilor Fluviali si Operatorilor Portuari din Romania, Leonard Cotiga.

Spusele sale sunt adeverite si de seful Dispeceratului Administratiei Nationale Apele Romane, Sorin Randasu. El ne-a declarat ca, in prezent, nivelul apelor Dunarii este la jumatate fata de media multianuala. In ceea ce priveste gradul de umplere a barajelor, media este de 72%, rezervele ridicandu-se la 2,7 miliarde de metri cubi.

Potrivit lui Randasu, pentru moment nu sunt probleme in alimentarea cu apa a localitatilor, insa el a admis ca la sate, mai ales in sudul tarii, nu putine sunt fantanile care au secat.

integral in Romania Libera