Trei specialisti avertizeaza ca pornirea noului reactor ameninta securitatea nationala, dar autoritatile neaga un astfel de eveniment. » In urma verificarilor specialistilor straini, Unitatea 2 a suferit 160 de modificari de proiect, iar Unitatea 3 nu a primit licenta.

Trei specialisti avertizeaza ca punerea in functiune a Reactorului 2 de la Cernavoda ameninta securitatea nationala. Fiecare are o alta ipoteza. Unul dintre acestia sustine ca Unitatea 2 are montate piese vechi din anii ’80, care nu au fost conservate conform procedurilor.

Fapt care ar putea declansa o explozie asemanatoare cu cea de la Cernobal, dar cu un impact dublu asupra populatiei. Un inginer specialist precizeaza ca nu au fost luate in calcul radiatiile, calitatea indoielnica a reactoarelor Candu-6 si faptul ca Romania este totusi o tara a cutremurelor.

Or, reactoarele au fost fabricate initial pentru Canada, unde acestea nu au mai fost montate din ’97, stat in care nu au existat cutremure puternice.

Ultima ipoteza ii apartine unui colonel in rezerva (inginer de profesie) care povesteste de fisuri mari cat pumnul la ambele unitati. Cei trei au lucrat la Unitatea 1, iar unul dintre ei se afla inca in sistem.

In replica, CNCAN (Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare) sustine ca au fost respectate toate normele pentru acordarea licentelor de exploatare, iar afirmatiile celor trei contin un singur adevar, respectiv o problema inca nerezolvata la Unitatea 3 Cernavoda.

Din 1991 si pana acum, cei trei specialisti au informat toate institutiile abilitate ale statului. Deocamdata, datele sunt analizate de serviciile secrete. In aceste zile, Reactorul 2 Cernavoda a fost pornit, dar abia in toamna va intra in exploatare comerciala.

Ar putea muri milioane de oameni

Cu o experienta de zeci de ani in domeniu, sursa noastra din sistemul nuclear - care doreste sa isi pastreze deocamdata anonimatul - a tras semnalul de alarma acum cateva saptamani la cancelaria primului ministru Calin Popescu Tariceanu.

Informatiile au fost inregistrate pe banda si au ajuns rapid la urechile serviciilor secrete, care verifica daca este sau nu vorba de un atentat la siguranta nationala.

In declaratia data "Romaniei libere", sursa citata ne-a informat ca o parte din piesele montate au fost cumparate inainte de ’89, nu au fost conservate asa cum ar fi trebuit, "ceea ce creste riscul unei explozii cu scurgeri de radiatii, care ar putea fi mai puternica decat la Cernobal. Milioane de oameni ar putea muri, in timp, din cauza radiatiilor".

Din cauza valurilor facute privind atentatul la securitatea nationala, specialistul a fost amenintat cu moartea de catre un director de la o institutie din domeniu. Aspect asupra caruia vom reveni in momentul in care sursa noastra va dori sau va fi obligata sa-si asume raspunderea pentru declaratiile sale.

"Un potential pericol"

In urma cu 11 ani, colonelul (r) Eugen Zahiu, inginer de profesie, a prezentat un referat prin care a spus ca documentele sale sustin ca Centrala Nuclearelectrica Cernavoda "este un potential pericol".

"Am fost la Ion Rotaru, directorul general de la Nuclearelectrica, si mi-a dat dreptate, dar mi-a spus ca politicul a incalcat tehnicul si nu putem face nimic", sustine colonelul Zahiu. Acesta are cateva date tehnice care-i alimenteaza teama ca scartaie ceva la Cernavoda.

"La anvelopa numarul 1, in care functioneaza reactorul nuclear, grinda circulara este fisurata, intrucat s-a folosit beton avizat de canadieni. Conform documentatiei engleze, la o tasare de 12 cm, betonul nu se mai compacteaza si in el pot aparea fisuri. Astfel se explica fisurarea grinzii circulare de la anvelopa 1.

Pentru a drege busuiocul, s-a folosit masa plastica la obturarea fisurilor, insa masa plastica isi schimba structura sub influenta radiatiilor", a precizat Eugen Zahiu.

Probleme inca din 1991

Tot colonelul rezervist Eugen Zahiu sustine ca un control din februarie-martie 1991 al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica de la Viena a constatat ca nu s-a respectat proiectul. "Grinda circulara de la anvelopa 3, situata la cota peste 54 metri, nu este executata conform proiectului.

Din 1994 si pana acum, am asteptat sa fiu contactat pentru gasirea unei solutii de rezolvare a problemei. Dupa ce am fost consultat, mi s-a spus ca dupa 2000 voi fi contactat cand vor fi alte posibilitati financiare", precizeaza militarul, care de atunci nu a fost cautat de nimeni din partea autoritatilor interesate.

"Sub reactoarele 1 si 2 sunt fisuri cat pumnul"

"Am studiat petrografia carierei de calcar a fabricii de ciment din Cernavoda si am constatat ca aceasta cariera nu este propice pentru executarea constructiilor importante, intrucat calcarul este fisurat pe adancimi de patru-cinci metri. Sub reactoarele 1 si 2 sunt fisuri cat pumnul, care au fost umplute cu beton si s-au redus la 5-7 mm", isi aminteste Eugen Zahiu.

Zahiu a luat legatura cu directorul general de la Intreprinderea de Construtii si Instalatii Centrale Nuclearelectrice, Tit Liviu Stoica, si l-a avertizat. Raspunsul acestuia este reprodus de colonel: "Du-te si vezi-le, dar aici au hotarat mai-marii nostri!".

Radiatiile si cutremurele nu au fost luate in calcul

Inginerul Valerian Comanescu, un alt specialist in domeniu, a tras nenumarate semnale de alarma in doua directii clare: nu a fost luat in calcul un posibil cutremur la montarea reactoarelor si nici nu s-a pus problema radiatiilor. "La dotarea Unitatilor 1 si 2, CNCAN nu avea elaborate normele privind sistemul de oprire rapida, cum la dotarea acestora nu existau norme de calificare seismica.

In proiectarea initiala, cu reactor tip Candu-6, nu s-a avut in vedere existenta radiatiilor fotonice de energii inalte. Mai mult, am semnalat din 1988-’89 ca aparatura de radioprotectie este necorespunzatoare", sustine inginerul. Memoriul sau nu a fost luat in considerare de absolut nici o institutie pentru a se remedia sau completa aparatura existenta la reactoare.

Valerian Comanescu a subliniat ca la autorizatia de amplasare nu s-a tinut cont ca toate cele cinci unitati nucleare sunt inconjurate, pe o raza critica mai mica de 30 km, cu o populatie de circa 100.000 de locuitori. Consecinta: mii de pacienti au fost diagnosticati la Constanta cu tumori canceroase si numerosi copii se nasc cu malformatii.

O statistica exacta nu a fost facuta publica niciodata, pentru ca "este confidentiala", potrivit unui functionar public din Primaria Cernavoda.

integral in Romania Libera