Comisarul european pentru Justitie, Franco Frattini, a declarat, luni, la Bruxelles, ca va analiza cu "mare atentie" scrisoarea europarlamentarului german Markus Ferber, care cerea activarea clauzei de salvgardare pe Justitie din cauza ultimelor evenimente negative din Romania.

In cazul in care tara noastra nu indeplineste cele patru obiective mentionate in decembrie 2006, Comisia Europeana poate activa clauza de salvgardare la mijlocul lunii iunie, precizeaza Deutsche Welle.

Comisarul european pentru Justitie, Franco Frattini, a declarat ca a discutat deja de doua ori cu ministrul roman al Justitiei, Tudor Chiuariu, despre incalcarea independentei procurorilor DNA si despre adoptarea in forma modificata a legii privind infiintarea Agentiei Nationale de Integritate, doua probleme sesizate de eurodeputatul german in scrisoarea sa.

Frattini mai subliniaza ca expertii Uniunii Europene vor analiza detaliat legea privind infiintarea Agentiei Nationale de Integritate deoarece aceasta a fost adoptata intr-o alta versiune decat se asteptau oficialii comunitari.

Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, sustine printr-un comunicat ca ingrijorarile privind independenta justitiei nu sunt intemeiate. In privinta, legii ANI, Chiuariu precizeaza ca a fost adoptata „intr-o forma foarte apropiata de cea prezentata expertilor desemnati de Comisia Europeana”.