Comunicat de presa

In discursurile de campanie de la Cluj, Iasi si la masa rotunda de la TVR, domnul Traian Basescu m-a acuzat ca in timpul mandatului meu, desi am avut bune intentii de a schimba sistemul, am acceptat sa „negociez cu oligarhii”, si atunci sistemul ticalosit m-a invins.

Pentru cine nu cunoaste sensul cuvintelor, negocierea presupune sa creezi cuiva („oligarhului”) un avantaj in schimbul a ceva pe care ti-l ofera el („oligarhul”). Ii cer asadar domnului Basescu sa-si dovedeasca acuzele si sa declare public cu care anume oligarhi am negociat vreun contract, vreo datorie si in schimbul caror avantaje.

Daca Traian Basescu a avut in vedere vreo scutire sau amanare de datorii a unor regii sau societati comerciale ori vreun contract avantajos pentru o anumita firma, e bine de stiut ca acestea pot fi acordate numai de Guvern si ca o eventuala hotarare sau ordonanta guvernamentala adoptata in acest sens in perioada 1997-2000 implica raspunderea solidara a tuturor membrilor Guvernului, iar domnul

Traian Basescu a fost ministru in toate cele trei guverne din timpul mandatului meu.

In ceea ce ma priveste, nu am dat niciodata sfaturi, indicatii sau sugestii Guvernului nici public, cum a facut-o domnul Traian Basescu in timpul mandatului sau de presedinte, si nici in corespondente sau prin telefon, cum de asemenea s-a demonstrat ca a procedat Traian Basescu in calitate de presedinte al Romaniei.

Pentru a salva Romania de gravele crize politice financiar bancare, sociale sau etnice, sau in cele provocate de un razboi in zona, mi-am exercitat transparent functia constitutionala de mediator intre puterile statului, intre putere si opozitie, sindicate si societatea civila, reusind sa rezolv probleme dificile precum evitarea crahului sistemului bancar, blocarea mineriadelor, sprijinirea NATO

in Kosovo, mari privatizari, inchiderea intreprinderilor nerentabile, condamnari ale capilor sistemului mafiot, precum si acceptarea legilor de restituire a proprietatii, de deconspirare a Securitatii si mai ales, sa indrept Romania spre integrarea in NATO si Uniunea Europeana. Iata de ce nu pot sa accept acuzatia ca am fost invins in vreun fel de un sistem pe care l-am schimbat in mod decisiv.

Genul de acuzatii publice fara acoperire lansate de Traian Basescu este identic cu cel practicat de fostii securisti reciclati dupa 1989 in politicieni, oameni de afaceri, consilieri ai unor partide ori in „surse de incredere” ale unor redactii, care m-au implicat pe mine, familia mea si colaboratorii mei in tot felul de scenarii si afaceri niciodata dovedite, pentru ca nici nu au avut vreodata o baza reala.

Acestia au fost securistii care „m-au invins”, profitand de libertatea de exprimare de care s-au folosit in interes personal, ca si Traian Basescu, pentru a-si denigra adversarii politici si a abate atentia publica de la propriul lor trecut patat si vinovat.