Sanctiunile penale si amenzile piperate sunt pedepsele la care trebuie sa se astepte patronii din cele 27 de state UE care angajeaza imigranti ilegali, arata un proiect de act normativ care intra in dezbaterea Comisiei Europene (CE) astazi.

Comisarul pentru Justitie si Afaceri Interne, Franco Frattini, va face primul pas catre inasprirea legislatiei comunitare impotriva imigratiei ilegale scrie Financial Times, care detaliaza propunerile italianului. In primul rand, Frattini vrea sa sporeasca de la doi la 10 la suta numarul de firme europene care sunt inspectate in fiecare an in privinta statutului angajatilor lor.

Apoi, patronilor prinsi cu abateri grave li se vor aplica amenzi usturatoare si li se va interzice dreptul de a licita pentru contracte publice si de a primi ajutoare financiare de la stat.

In fine, CE ar dori sa propuna si generalizarea masurii extreme a pedepsei cu inchisoarea pentru patronii care incalca repetat normele privind munca la negru, dupa modelul Marii Britanii, unde aceasta infractiune se pedepseste cu pana la doi ani de inchisoare.

In prezent, pe langa Regatul Unit, exista 18 alte state UE care prevad sanctionarea cu inchisoarea a celor ce angajeaza imigranti ilegali.

CE poate cere, cel mult, ca toate membrele UE sa adopte legi penale in acest sens, dar nu poate dicta nimic concret - de pilda, sa impuna acelasi numar de ani de inchisoare pe tot cuprinsul UE.

Integral in Gandul